UGent en prinses Astrid vieren Marleen Temmerman

Marleen Temmerman werd gevierd in aanwezigheid van prinses Astrid en minister Alexander De Croo.
Gianni Barbieux Marleen Temmerman werd gevierd in aanwezigheid van prinses Astrid en minister Alexander De Croo.
In de Aula van de Universiteit Gent werd vrijdag het emeritaat van Marleen Temmerman gevierd. De Lokerse gynaecologe en ex-politica heeft haar hele loopbaan gestreden voor de rechten van de vrouw en de gezondheid van vrouwen. 

Na een 40-jarige academische carrière werd Temmerman in de bloemetjes gezet door haar Alma Mater én prinses Astrid, die voor de gelegenheid speciaal naar Gent afzakte. Marleen Temmerman en haar man woonden in Eksaarde tot ze in 2012 de Belgische senaat verliet voor een job bij de Wereldgezondheidsorganisatie en verhuisde naar het Afrikaanse continent. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen fungeerde Temmerman nog als lijstduwer voor het kartel tussen Groen en sp.a in Lokeren.

Temmerman werd de eerste vrouwelijke professor gynaecologie van ons land, maar die titel werd haar niet op een dienblad aangeboden. “Ik herinner me nog hoe ik mij in 1978 wilde inschrijven voor de studies. Men vond dat geen goed idee: gynaecoloog was een mannenberoep en vrouwen studeerden geneeskunde om een arts aan de haak te slaan. Gelukkig leven we vandaag in een andere tijdsgeest."

 Vandaag vervult Temmerman een sleutelpositie aan de Aga Khan University, die vooral in de Arabische wereld actief is. Het emeritaat, een term voor het einde van een academische carrière, betekent niet dat Temmerman niet meer actief zal zijn. De gynaecologe blijft ook verbonden aan de Universiteit Gent. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.