Ouders bouwen thuis voor kinderen met beperking

Villa Vief zal plaats bieden aan 10 jongvolwassenen

De eerste zes bewoners van 'Villa Vief' op het terrein waar hun toekomstige thuis wordt gebouwd.
Yannick De Spiegeleir De eerste zes bewoners van 'Villa Vief' op het terrein waar hun toekomstige thuis wordt gebouwd.
Aan de Gentse Steenweg start volgend jaar de bouw van een woonproject waar jongeren met een beperking zelfstandig kunnen wonen. De ouders die de vzw Villa Vief oprichtten, timmeren al vijf jaar aan de weg. “We willen de toekomst van onze kinderen veilig stellen, ook als wij er niet meer zijn”, zegt voorzitter Anne-Marie Vermeulen.

Het was in 2013 dat de vzw Villa Vief het levenslicht lag. Enkele koppels uit onze regio sloegen resoluut de handen in elkaar om fondsen in te zamelen om een (t)huis te bouwen voor hun kroost. Het initiatief is geen overbodige luxe: de wachtlijsten voor begeleid wonen zijn ellenlang in Vlaanderen. De ouders besloten niet bij de pakken te blijven zitten.

Door hun kinderen straks te laten samenwonen, kunnen ze genieten van het comfort en de gezelligheid van een gezin. Dankzij het opzetten van talloze acties zoals eetfestijnen, kerstmarkten, onder meer in het kader De Warmste Week van Studio Brussel, én de steun van een pak bedrijven en verenigingen slaagde de vzw Villa Vief erin om voldoende fondsen in te zamelen voor de aankoop van een terrein. Hun oog viel op een oude villa aan de Gentsesteenweg op de grens tussen Lokeren en Zeveneken. “Het oude gebouw zullen we vervangen door een nieuwbouw”, verduidelijkt voorzitster Anne-Marie Vermeulen.

Plaats voor 10 bewoners

Als alles volgens plan verloopt zal de bouw van een nieuwe (t)huis voor de tien jongeren starten in het voorjaar van 2019. Elke bewoner zal een studio van 32 vierkante meter ter beschikking hebben en in het gebouw zijn er ook een gemeenschappelijke keuken en woonkamer aanwezig. De kelder zal een functie krijgen als ontspanningsruimte. Het kostenplaatje van het project bedraagt 1,2 miljoen euro.

Overdag zullen de bewoners hun activiteiten, zoals vrijwilligerswerk of begeleid werken, verderzetten. In de gloednieuwe Villa Vief zal er altijd een opvoeder en vrijwilliger aanwezig zijn en ook ’s nachts wordt er permanentie voorzien.

In totaal zijn al zes van de tien plaatsen ingenomen. Er kunnen dus nog vier andere jongeren instappen. Al moeten zij wel dezelfde zorgnood hebben als de bewoners die reeds instappen: het gaat om jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking. De jongeren betalen een huurprijs van 400 euro. Een bijkomende voorwaarde is dat ouders zich actief willen inzetten voor het project.

Om het financieel rond te krijgen richtten de ouders de CVBA So VillaVief Invest op. Iedereen, zowel bedrijven als particulieren, kan mee investeren.

Meer info via www.villavief.be

RVReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.