Kloddemarktstichter is nu ook stripfiguurtje

BOB RENIERS KRIJGT HOOFDROL IN ALBUM VAN URBANUS

Urbanustekenaar Willy Linthout baseerde één van zijn personages op Bob Reniers (links).
Yannick De Spiegeleir Urbanustekenaar Willy Linthout baseerde één van zijn personages op Bob Reniers (links).
En dan ben je plots een stripfiguur in een album van Urbanus. Het overkwam Bob Reniers, gekend van de Lokerse rommelmarkt en voormalige winkel Papyro in de Stationsstraat. Striptekenaar Willy Linthout inspireerde zijn hoofdpersonage 'Bob Papyrus' voor het album 'Amedee stopt ermee' op de bekende Lokeraar. "Ik wist van niks, maar dit streelt mijn ijdelheid", reageert Bob.

Het is niet de eerste keer dat Willy Linthout, geboren en getogen Lokeraar, inspiratie haalt uit zijn thuisstad voor de albums van Urbanus. Acht jaar geleden publiceerde hij nog het album 'Lokerse paardenworsten' met een prominente rol voor het lokale streekgerecht. Eufrazie en Cesar, de ouders van Urbanus, zijn gebaseerd op zijn eigen ouders en ook bekende Belgen zoals Prins Laurent of wijlen Eddy Wally doken al op in zijn strips.

Het personage van Bob Papyrus is geïnspireerd op de stichter van de Lokerse Kloddemarkt.
Repro De Spiegeleir Het personage van Bob Papyrus is geïnspireerd op de stichter van de Lokerse Kloddemarkt.

Kloddemarkt

In nummer 173, het voorlaatste album uit de reeks met als titel 'Amedee stopt ermee', is de eer weggelegd voor Bob Reniers. In Lokeren gekend als bezieler van de Kloddemarkt op het Stationsplein en medewerker van kantoorboekhandel Papyro, een zaak die hij gedurende veertig jaar uitbaatte samen met zijn vrouw Anne-Marie.

Bob Papyrus

"Het nieuws heeft mij toevallig bereikt", vertelt Bob. "Peter Laureys, bestuurslid van de Lokerse Feesten, had het bewuste album gelezen op vakantie en had mij herkend. Via mijn zonen Bruno en Bert, die ook een actieve rol spelen bij de Lokerse Feesten, ben ik het te weten gekomen. Intussen word ik overstelpt met berichtjes en telefoontjes van mensen die mij feliciteren. Een verzamelaar van de Urbanusstrips heeft mij zelfs aangesproken om zijn album te signeren toen hij mij herkende."


Linthout reïncarneert de voormalige rommelmarktleider als 'Bob Papyrus': een op geld beluste bullebak, maar de 'echte' Bob ziet er wel de humor van in. "Zoals de meeste mensen ben ik een fan van Urbanus. Dus ja, dit streelt mijn ijdelheid. Om het feit dat de burgemeester in de strip in een rioolput eindigt nadat mijn personage hem een duwtje geeft, daar heb ik nog het hardst om moeten lachen. Dat ik op het einde in een zothuis eindig, dat had dan weer niet gemoeten, Willy", knipoogt Bob.


"Het strippersonage is uiteraard geen kopie van Bob als mens", verduidelijkt Linthout. "Daarvoor ken ik hem niet voldoende. We hebben elkaar wel eens gesproken op café en ik wist dat hij een belangrijke rol speelde op de rommelmarkt aan het Stationsplein. Brave en onopvallende figuren zal ik uiteraard nooit gebruiken voor mijn strips. Ik verwittig mensen meestal ook niet op voorhand als ze in een strip staan, maar de meeste reageren positief eens ze het ontdekken."

Uitverkocht

Voor Bob smaakt zijn eerste rol in een strip in elk geval naar meer.


"Toen ik zelf een exemplaar wou gaan kopen in de lokale boekhandel, waren ze allemaal uitverkocht en hebben ze er moeten bijbestellen. Dat betekent dus dat ik goed ben voor de verkoopcijfers. Ik ga er dus van uit dat ik nog wel eens zal opduiken in een strip van Urbanus", lacht Bob.