Gratis heraanleg centrum gestart

PROJECTONTWIKKELAAR WILLEMEN GEEFT KERKOMGEVING ANDERE AANBLIK

In de Torenstraat moeten de voetgangers tijdens de werken over een smalle strook.
Foto Yannick De Spiegeleir In de Torenstraat moeten de voetgangers tijdens de werken over een smalle strook.
Achter de Sint-Laurentiuskerk is projectontwikkelaar Willemen gestart met ingrijpende werken. Na de heraanleg van de Torenstraat worden ook het Sint-Laurentiusplein en het Kerkplein onder handen genomen. "De omgeving wordt wandel- en fietsvriendelijker", zegt schepen van stadsvernieuwing Filip Liebaut (CD&V).

De stad legde projectontwikkelaar Willemen een voorwaarde op: indien de bouwgroep het woonproject op de voormalige grond van de Hagewindeschool wilde ontwikkelen, moest het de heraanleg van het Kerkplein, het Sint-Laurentiusplein en de Torenstraat financieren. "De werken, begroot op enkele honderdduizenden euro's, kosten de Lokerse belastingbetaler dus geen cent", zegt schepen Liebaut.


De bewoners en de middenstand van de Torenstraat moeten even op de tanden bijten.

Smalste straat

Een aannemer begon deze week met de aanleg van nieuwe riolering in één van de smalste straten in het Lokerse stadscentrum. Voetgangers moeten er over een smalle strook. De buurt gooide op sociale media wel al een pluim naar de arbeiders voor hun hulpvaardigheid. De Torenstraat is zeker nog tot november onderbroken. "Na de heraanleg liggen er nog steeds kasseien, maar wel van een vlakkere soort ", weet Liebaut.


Na de Torenstraat komen ook het Sint-Laurentiusplein en het Kerkplein aan de beurt. Er komt meer groen en de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers wordt beter. Daarnaast wordt de ingang van het Cultureel Centrum hertekend met het oog op de creatie van een wandel- en fietsdoorsteek tussen het woonproject Haagbeuk van Willemen en het Kerkplein. "Het Cultuurcafé wordt iets groter. De werken worden uitgevoerd in een kalme periode voor het CCL."


Tot slot heeft Willemen ook plannen met het winkelcomplex op het Sint-Laurentiusplein, dat op één geschenkenwinkel na leegstaat. Het gebouw maakt plaats voor een appartementencomplex met ondergrondse garage. Als alles vlot verloopt, heeft het Lokerse stadscentrum over een jaar een andere aanblik.