Geef starters kans in leegstaande panden

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LOKEREN

Net als andere Vlaamse steden en gemeenten kampt Lokeren met leegstand in handelspanden. Hoe kan het tij gekeerd worden?

Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) wil vooral jonge ondernemers en starters een duwtje in de rug geven door hen de kans te gunnen zich te vestigen in leegstaande panden. "We willen ook kijken hoe we leegstaande panden kunnen laten gebruiken als atelier of repetitieruimte, als exporuimte of theaterzaal, specifiek gericht op lokale amateurgezelschappen."

Schepen Filip Liebaut (CD&V) ziet heil in tijdelijke pop-upwinkels die - met steun van de stad - geopend worden om een nieuw concept of een nieuwe reeks producten te testen. "Samen met de lokale middenstand en hun verenigingen willen we gerichte acties voeren om het winkelen in Lokeren aantrekkelijk te houden."

Volgens Lena Van Boven (Vlaams Belang) begint alles met de opmaak van een goed 'middenstandsplan'. "Een veilige, kwalitatieve en goed bereikbare winkelomgeving zijn elementair. De stad zou lege handelsruimten en winkelpanden kunnen huren en korte tijd ter beschikking stellen van startende ondernemers. Wij pleiten ook voor een stimuleringsbeleid om lege verdiepingen boven winkels bewoonbaar te maken."

Björn Rzoska (Groen -sp.a) breekt de lans voor de aanstelling van een centrummanager. "Het is tijd dat de stad een centrummanager aanstelt. Leegstand verdraagt geen uitstel omdat het een negatieve impact heeft op het sociaal weefsel van een stad."

Ook N-VA Lokeren pleit voor een centrummanager. "Er moet ook meer worden ingezet op evenementen in het stadscentrum. Onze lokale handel moet meer gepromoot worden, ook met een blik buiten het centrum. Lokeren telt vele lokale producten waar we trots op mogen zijn", zegt Eddy Van Bockstal. "De opbrengsten van een leegstandtaks kunnen worden gebruikt voor het ondersteunen van nieuwe handelszaken en het aanwerven van een centrummanager." (YDS)

Dit handelspand in de Stationsstraat wacht al enkele jaren op een nieuwe invulling.
Yannick De Spiegeleir Dit handelspand in de Stationsstraat wacht al enkele jaren op een nieuwe invulling.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.