"Voor jubileum tuft hier een stoomtreintje"

AL 20 JAAR DENDEREN 100TAL LOCOMOTIEVEN DOOR TUIN LUCIEN (66)

Lucien De Wit uit Eksaarde toverde zijn tuin om tot een treinparadijs.
Yannick De Spiegeleir Lucien De Wit uit Eksaarde toverde zijn tuin om tot een treinparadijs.
In de tuin van Lucien De Wit (66) uit Eksaarde denderen elke dag tientallen minitreintjes over vierhonderd meter aan sporen. Zijn treinparadijs 'Minidom' bestaat 20 jaar en daarom stelt hij dit weekend zijn deuren open voor het publiek. "Er komt zelfs een treintje dat rijdt op kolen", verklapt de Eksaardenaar.

Lucien is al van kindsbeen gepassioneerd door miniatuurtreintjes. "Ik heb er lang voor moet aandringen bij mijn ouders, maar toen ik tien jaar was, kreeg ik eindelijk mijn eerste treintje en sindsdien heb ik stelselmatig mijn collectie uitgebreid tot meer dan 100 exemplaren", vertelt de verzamelaar.


Zoon Gunther bracht hem in 1997 op het idee om een parcours aan te leggen in zijn tuin. Sindsdien is het hek van de dam. Het grasperk van het gezin De Wit maakte stelselmatig plaats voor het treinenparcours van Lucien dat intussen meer dan 200 vierkante meter groot is en 400 meter aan sporen omvat. "Eén voordeel, ons gras dat moeten we nooit meer afrijden en mijn vrouw Carine maalt er niet om. Ze geniet mee van het zicht. Bovendien heb ik heel wat boompjes en struiken verwerkt in het parcours", zegt Lucien met een knipoog. "Uitbreiden naar de voortuin gaan we niet meer doen. Ik wil al mijn treintjes in de gaten kunnen houden."

Bouwwerken die hij op reis in Duitsland of Zwitsersland spotte, maakte Lucien na in miniatuurvorm.
Yannick De Spiegeleir Bouwwerken die hij op reis in Duitsland of Zwitsersland spotte, maakte Lucien na in miniatuurvorm.

2.000 euro

Zijn verzameling treinen en locomotieven heeft intussen indrukwekkende proporties aangenomen. "Mijn laatste aanwinst is een Zwitserse locomotief met vier wagons. Die kost al gauw 2.000 euro."


Daarnaast springen de miniatuurgebouwen langs het parcours in het oog. "Allemaal eigen werk", klinkt het trots. "Sommige bouwwerken heb ik op reis gespot in Duitsland of Zwitsersland, het treinenland bij uitstek trouwens. Ik nam er foto's van en heb ze op miniatuurschaal nagebouwd in mijn atelier."


Sinds 2009 stelde Lucien zijn treinenparadijs al drie keer open voor het publiek. Maar omdat de Minidom nu twintig jaar bestaat, zorgt hij voor enkele bijzondere attracties. "Via mijn contacten kan ik een 'Live Steam' naar Eksaarde halen. Dat zijn miniatuurtreintjes die rijden op kolen en stoom uitblazen." Een andere blikvanger wordt een bloementrein. "Bloemerie Sandra uit Moerbeke waar ik altijd mijn bloemen koop voor het parcours zal speciaal voor de jubileumeditie een treintje met bloemen versieren."


De Minidom van Lucien is te bezichtigen zaterdag van 10 tot 22 uur. Zaterdagavond is er een nocturne en zijn de treintjes en het parcours speciaal verlicht. Ook op zondag kan je gaan kijken naar het treinenparadijs van 10 tot 18 uur. Adres: Rietstraat 1 in Eksaarde.

Een Zwitserse miniatuurtrein met vier wagons is Luciens laatste aanwinst.
Yannick De Spiegeleir Een Zwitserse miniatuurtrein met vier wagons is Luciens laatste aanwinst.