Politie valt binnen bij fokker in Lochristi: 23 dieren in beslag genomen

De politie is vrijdagmiddag binnengevallen bij dierenfokker Droopy in Lochristi. Er werden 23 huisdieren (honden, katten, schildpadden en een papegaai) in beslag genomen en overgebracht naar vier opvangcentra. Sommige dieren waren verlamd, andere werden aangetroffen in hun uitwerpselen. 

De politie kreeg de laatste tijd veel klachten van kopers en omwonenden over de verzorging van de dieren. Ook op het internet circuleren al langer negatieve recensies over dierenfokker Droopy aan Denen. Vrijdagmiddag vielen enkele inspecteurs de dierenhandel binnen. Ze kregen daarbij ook ondersteuning van de dienst dierenwelzijn. 

“We hadden klachten gekregen over verwaarlozing en gebrek aan hygiëne”, klinkt het bij de inspectiedienst. “We hebben de zaakvoerder nu een aantal maatregelen opgelegd. Zo moet er een dierenarts langskomen om de gezondheid van de dieren te onderzoeken. We blijven ook regelmatig controleren of de verzorging van de dieren erop vooruit gaat.”

Enkele honden worden naar een opvangcentrum gebracht.
Jeroen Desmecht Enkele honden worden naar een opvangcentrum gebracht.

De dieren die er het slechtst aan toe waren, zijn vrijdag in beslag genomen. Het gaat om 12 honden, 7 schildpadden, 3 Bengaalse katten en een ara. Ze zijn verspreid over vier verschillende dierenopvangcentra in de buurt ondergebracht. Onder andere de piepjonge mopshondjes, afkomstig uit Oost-Europa, waren niet oud genoeg om gechipt en verkocht te worden. Enkelen onder hen waren bovendien verlamd, en moesten zich op hun buik verder slepen. Er werden ook dieren aangetroffen in hun eigen uitwerpselen.  

Enkele hondjes waren verlamd en moesten zich op hun buik verder slepen

“De zaak had in de buurt al een tijdje een slechte reputatie”, reageert een getuige die anoniem wenst te blijven. “De eigenaar kweekt met alles, of het nu gezond is of niet. Er komen regelmatig dieren uit Oost-Europa binnen, die op veel te jonge leeftijd worden doorverkocht. Vaak zijn de papieren ook niet in orde. Bovendien heerst er een angstcultuur onder het personeel: niemand durft iets te zeggen.”

Of de 23 in beslag genomen dieren kunnen terugkeren naar de zaak, is nog niet duidelijk. “In theorie is het altijd mogelijk. Maar dat zal onze inspectiedienst later pas uitmaken.” 

De Gentse afdeling van het parket van Oost-Vlaanderen is ondertussen met een onderzoek gestart. De eigenaar riskeert nu gerechtelijke vervolging. 

Horta Tuin en Dier heeft intussen aan onze redactie laten weten dat het sinds enkele maanden niet meer samenwerkt met beide Droopy-vestigingen. Het wenst zich op deze manier te distantiëren van de dierenzaak. 

De vestiging van Droopy in Lochristi.
Jeroen Desmecht De vestiging van Droopy in Lochristi.

.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van den Berghe

  Niemand kan toch zo sadistisch zijn deze slachtoffertjes terug te brengen naar die hel?! Verbod op het houden en verkopen van dieren, zou beter zijn! Dierenarts laten langs gaan is dweilen met de kraan open! En zwaar straffen. Geef de eigenaar werkstraf, onder toezicht gaan werken in opvangcentra voor dieren bv. Ontneem hem alle kansen op het handelen met levende wezens.

 • Georgette Vanoverbeke

  Die mensen zouden nooit nog dieren mogen houden en dit voor levenslang ,laat die sukkels aub niet terug gaan

 • myriam cools

  Zaken doen met brood fokkers !!! Die verdienen een ferme straf ,?

 • Nathalie Van de Walle

  Waar moeten we informeren om een dutske te kunnen adopteren !? Zou met veel plezier een schat een gouden mandje geven ❤❤❤

 • kathleen calberson

  levenslang dierenverbod+fikse boete en winkel sluiten!!!