Na tien jaar: bouw Uyttenhove is eindelijk begonnen

Hervé Stevens en Yves Deswaene leggen de eerste steen voor het nieuwe Uyttenhove.
Foto Gianni Barbieux Hervé Stevens en Yves Deswaene leggen de eerste steen voor het nieuwe Uyttenhove.
Vandaag is de symbolische eerste steen gelegd voor het multifunctioneel ontmoetingscentrum Uyttenhove. Na zo'n tien jaar administratief getouwtrek, kan de bouw eindelijk beginnen.

"Ik heb er toch een goed deel van mijn leven aan gesleten", zegt schepen Hervé Stevens (Open Vld), met een Reynaertbiertje in de hand. Vanaf het prille begin zette hij zijn schouders onder de nieuwe Uyttenhove. "Zo'n 140 vergaderingen heb ik bijgewoond." Symbolischer kan het haast niet: de echte werken moeten beginnen op 15 oktober, daags na de gemeenteraadsverkiezingen die het politieke pensioen van Stevens zullen inluiden.


De eerste plannen dateren al van tien jaar geleden. Eind 2010 diende het bestuur een eerste bouwaanvraag in voor een nieuw Uyttenhove, terwijl het oude gebouw er nog stond. In 2011 weigerde Ruimte Vlaanderen de aanvraag. Na een lange procedureslag legden de gemeente zich in 2015 neer bij de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.


In januari vorig jaar diende het bestuur een nieuwe bouwaanvraag in, voor een zogenaamd 'Uyttenhove light'. Het project heeft een kleinere bouwoppervlakte, en geen repetitieruimtes of fuifmogelijkheid meer. Die faciliteiten verhuizen naar het nieuwe Lodejogebouw in het dorp. Nu de bouw kan beginnen, ligt ook de einddatum vast: het najaar van 2020.


"Dit project zal extra adem geven aan ons sportief en cultureel verenigingsleven", zegt burgemeester Yves Deswaene (Open Vld). Het project kost zo'n 10,5 miljoen euro. (OSG)