Maurice en Victorine langst gehuwde koppel van België

De jubilarissen op hun 77ste huwelijksverjaardag.
Foto Yves Masscho De jubilarissen op hun 77ste huwelijksverjaardag.
Maurice Weewauters is 101 jaar oud, Victorine De Kerpel wordt binnenkort 97. Gisteren vierden ze hun 77ste huwelijksverjaardag. Daarmee zijn ze het langst gehuwde koppel in België.

De jubilarissen werden stevig in de bloemen gezet in rusthuis Sint-Eligius in Zeveneken, waar ze sinds september 2008 wonen. Terecht, want slechts drie koppels deden het hen ooit voor. Twee echtparen hielden het 78 jaar uit, eentje 79 jaar.

Nog nooit vierde iemand in België een 'eiken huwelijksverjaardag', na 80 jaar. "Mijn ma is versuft door de medicijnen en beseft niet wat er gebeurt", zegt zoon Roger. "Mijn pa is potdoof, maar hij geniet er wel van, merk ik. Anders zou hij zitten roepen 'alstemblieft he!'."

Het koppel heeft altijd sober geleefd, in het dorp waar ze beiden - in dezelfde straat dan nog - geboren werden. "Ma en pa zijn nooit op reis geweest. Pa deed wel uitstappen met ons, ma deed zelfs dat niet. Haar huis en haar familie, dat was haar leven. Hij was de baas thuis, zonder twijfel. Zij paste zich aan, maar als hij het niet wist, deed ze toch haar zin."

Maurice en Victorine leerden elkaar kennen in de textielfabriek waar ze beiden werkten. Maar hoe en wanneer de vonk juist oversloeg, weten alleen zij nog. Aan de kinderen hebben ze het nooit verteld. In 1939 was het trouwen 'van moeten', dochter Monique was op komst. Maurice, geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeëist en moest vrouw en kind achterlaten. Na die oorlog werd zoon Roger geboren. (IND/VDS)