Lijsttrekker Hilde Van Laere (Groen-sp.a): "Laten we toch eens luísteren naar de mensen!"

Hilde Van Laere (Groen-sp.a) tijdens de actie voor het behoud van de eiken van Zeveneken.
Sam Ooghe Hilde Van Laere (Groen-sp.a) tijdens de actie voor het behoud van de eiken van Zeveneken.
De voorbije zes jaar moest de gemeenteraad van Lochristi het doen zonder klassiek linkse partijen. Daar wil het kartel Groen-sp.a morgen komaf mee maken. Met op kop de ambitieuze lijsttrekker, Hilde Van Laere.

Na jaren dominantie van de christendemocraten, zit Lochristi nu alweer achttien jaar met een liberale burgemeester. Lochristi is niet meteen een 'linkse' gemeente. Is een kartel als Groen-sp.a kansloos? Niet als het van lijsttrekker Hilde Van Laere afhangt, een onderwijzeres die bruist van energie.

"Ik ben geboren in Oostakker, maar ben een echte Zaffelarenaar", zegt ze. "Ik woon hier intussen al 36 jaar."

Hoe kwam je bij Groen terecht?

Van Laere: "Het zat als kind al in mij. Toen ik jong was, was ik al 'natuur-minded'. Het politiek engagement bij Agalev, en dan bij Groen, is erna automatisch gekomen. Het behoud van natuur, het verbinden van mensen, het streven voor een gezonde samenleving: ik vind bij Groen echt mijn ding. Waar deze partij voor staat, dat is zo waardevol en toekomstgericht. Ik voelde meteen aan dat ik mijn schouders onder zo'n project wilde zetten."

Voor de derde keer sta je zondag al op de lijst. Maar de eerste keer als lijsttrekker. Hoe schat je de kansen in van het kartel?

Van Laere: "We willen zeker oppositie kunnen voeren vanuit de gemeenteraad. Een drietal zetels halen, dat is toch het doel."

En mee besturen met de liberalen?

Van Laere: "Stel dat we mee gevraagd worden om te besturen, dan willen we dat engagement zeker opnemen."

Hét thema van de voorbije weken waren de eiken van Zeveneken.

Van Laere: ""Dat is zo omdat er zoveel aspecten samenkomen in dit dossier. De communicatie naar de inwoners, het niet zorgzaam omgaan met natuur en groen patrimonium, en de inwoners van Zeveneken die zich soms verwaarloosd voelen."

Dat hoorden we dikwijls bij jullie: de mensen van Zeveneken moeten gehoord worden.

Van Laere: "Bij onze wijkbezoeken in Zeveneken hebben we het zó vaak gehoord: 'die van Lochristi luisteren niet naar ons, we zijn maar een uithoek van de gemeente.' Veel mensen voelen zich genegeerd. Dat vertaalt zich in heel praktische zaken: besneeuwde paden die niet opgeruimd worden, grachten die niet opgekuist geraken. Dat versterkt dat gevoel bij de mensen in Zeveneken."

"Ook de manier van communiceren van het gemeentebestuur helpt niet. Er is in Lochristi een grote kloof tussen burger en politiek. Vooral de adviesraden moeten we herwaarderen. Daar zitten betrokken burgers met veel deskundigheid die kunnen participeren aan het beleid. De milieu-adviesraad is trouwens niet beluisterd in de kwestie over de eiken."

"Mensen die niet gehoord worden, zorgen dat ze gehoord worden. Dit soort dossiers gaan over de leefomgeving van die mensen, en dat moet je respecteren. Beluister die mensen dan toch! In Lochristi worden mensen vaak maar geïnformeerd als de beslissing al gevallen is. Geen dialoog meer mogelijk."

Welke andere prioriteiten schuiven jullie naar voor?

Van Laere: "Een klimaatneutrale gemeente worden tegen 2030. Dat blijft hoog op onze agenda staan. Er is nu al een eerste burgemeesterconvenant getekend om die doelstelling te bereiken. Er zijn stappen in de goeie richting. Maar wij vragen om het convenant bij te sturen, een vervolg te maken van de eerste. We moeten in een hogere versnelling gaan. Met andere woorden: een duidelijk plan voor de komende zes jaar voor een duurzamer Lochristi."

"Mobiliteit is daar ook belangrijk in, natuurlijk. Woonkernen verdichten is ons doel zodat we ons vaker met de fiets en te voet kunnen verplaatsen. Zo laten we vanzelf meer de auto staan. We zijn niet tégen de auto, voor de duidelijkheid, we zijn vóór de alternatieven. Omdat we willen verduurzamen. Dat zal ook moeten om klimaatveranderingen in te perken, en voor de propere lucht in onze straten. Daarom: zorg voor goede voetpaden, veilige fietsverbindingen en fietspaden. Als we de bereikbaarheid, het comfort en de infrastructuur van de duurzame alternatieven optimaliseren, dan gaan mensen vanzelf de auto links laten liggen.""

Toch heeft links in Lochristi niet altijd de wind in de zeilen. Typisch voor een welstellende gemeente.

Van Laere: "Lochristi lijkt vooral een welstellende gemeente. Maar bij wijkbezoeken in de deelgemeenten zie je dat niet iedereen in dat plaatje past. Er wonen mensen die het met veel minder moeten stellen. Daarbij komt nog eens dat veel jonge mensen wegtrekken omdat wonen hier niet betaalbaar is. Men creëert hier eigenlijk een gemeente voor welstellende tweeverdieners."

"Het aantal sociale kavels moet volgens ons opgetrokken worden. We willen daarbij ook inzetten op betaalbaar wonen. Onder andere door te investeren in energie-arme woningen om de factuur te drukken."

"Kijk, wij zijn kritisch naar het huidige bestuur maar ik denk dat we een meerwaarde kunnen betekenen door positieve alternatieven naar voor te schuiven voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Alles kan beter. Met ons? Dat zou mooi zijn." (lacht)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.