Kerk van Hijfte nog lang niet in handen van gemeente: “Onderhandelingen met kerkelijke overheid vastgelopen”

Bavoparochie.
Kerknet Bavoparochie.
De gemeente Lochristi wil de kerk van Hijfte overnemen en omvormen tot een plek voor socio-culturele activiteiten. “Maar de onderhandelingen met de kerkelijke overheid zitten vast”, klinkt het bij het college.

Raadslid Ivan Lybaert (N-VA) bracht het onderwerp aan tijdens de gemeenteraad van deze week. Hij had vernomen dat de Bavoparochie van Hijfte een ankerkerk wil maken. Tegen de zin van het gemeentebestuur dus, dat uitdrukkelijk het plan heeft opgevat om de kerk over te nemen en te ontwijden. Een impasse?

“Na de laatste vergadering met de kerkelijke overheid had ik niet het gevoel dat er een gedragen voorstel was", reageerde schepen Sandro Di Nunzio (Open Vld). “Op dit moment liggen de onderhandelingen stil.”

“Er is veel verdeeldheid, ook binnen de kerkelijke wereld, over de kerken van Lochristi", vulde burgemeester Yves Deswaene (Open Vld) aan. “Maar je ziet overal dat kerken naar de gemeente overkomen. Kijk bijvoorbeeld naar Gent. Het blijft onze ambitie om de kerk van Hijfte te ontwijden en ter beschikking te stellen van de gemeenschap. Vijf kerken voor Lochristi, dat blijft er minstens één te veel.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.