De laatste stand van zaken: Deswaene vlot naar nog eens zes jaar?

Yves Deswaene.
Wannes Nimmegeers Yves Deswaene.
De inzet van de verkiezingen in Lochristi is al lang niet meer de burgemeesterssjerp. Yves Deswaene (Open Vld) blijft hoe dan ook burgemeester, maar moet hij na zondag ook schepenen dulden van een andere partij?

Geen enkele buurgemeente van Lochristi doet het nog met een absolute meerderheid van één partij, maar in de bloemengemeente is de dominantie van Open Vld bijzonder groot. In 2012 gingen ze met zeventien van de zevenentwintig zetels lopen. Burgemeester Yves Deswaene zelf kreeg, los van de lijststemmen voor zijn partij, bijna dubbel zo veel stemmen als de lijsten van N-VA of CD&V in totaal. Al twaalf jaar mogen de liberalen Lochristi ondertussen volledig zelf besturen.

Of dat deze keer een vervolg krijgt, is maar de vraag. Het spreekt voor zich dat Open Vld met voorsprong de grootste partij zal blijven. Zeker nu uit onderzoek van enkele kranten blijkt dat Deswaene bijzonder populair gebleven is en dat de Lochristinaren bij de gelukkigste inwoners van Vlaanderen zijn. De oppositie, en met name N-VA en CD&V, stelt zich echter niet meer tevreden met wat zetels in de raad. Beide partijen willen na jarenlang alleenbestuur mee het beleid bepalen. Is het niet om puur inhoudelijke redenen, dan wel uit principe. Er is verfrissing nodig, vinden de lijsttrekkers.

Eiken van Zeveneken

De ambitie van de oppositie werd zichtbaar tijdens dé kwestie van de voorbije maand: het dossier van de eiken van Zeveneken. N-VA distantieerde zich tijdens de raadszitting spontaan van de scheldtirades tegen Open Vld op sociale media en stelde een dossier samen. De partij steunt naar eigen zeggen op bekwame politici en een pak dossierkennis. Ook CD&V wilde weten wat er gebeurd was met de eiken, maar communiceerde op een voorzichtige toon. Het werd voor beide partijen balanceren tussen profilering en het smeden van loyauteit. 

Want de sleutels, die liggen in de handen van de liberalen. Halen ze geen meerderheid, dan kunnen ze zelf kiezen wie op de koffie komt. En wie weet, is dat wel de stille verrassing: het kartel Groen-sp.a. In 2012 haalden de partijen afzonderlijk geen zetels. Opgeteld haalden ze echter tien procent. Genoeg voor een uitnodiging? 

DE PARTIJEN DOORGELICHT

Open Vld

Wordt aangevoerd door Yves Deswaene, die na achttien jaar burgemeesterschap voor zijn vierde termijn gaat. Hij staat bij bevragingen altijd in de top vijf van populairste burgemeesters van Oost-Vlaanderen. De lijst van de liberalen heeft veel ervaring, al gaat schepen Hervé Stevens wel met politiek pensioen.

N-VA

Wil het alleenbestuur breken. Eva Paelinck is het jong en vrouwelijk gezicht van de vernieuwing. Tom De Sutter, die de lijst trok in 2012, moet nu zijn netwerk in het verenigingsleven aanspreken als lijstduwer. De ploeg hoopt mee te besturen en teert daarbij ook op de contacten met partijgenoten op Vlaamse niveau, waar N-VA ook in de nieuwe legislatuur belangrijke ministerposten zal innemen. Tijdens de laatste gemeenteraad sprak Open Vld de N-VA-fractie zelfs openlijk aan over contacten met ministerkabinetten.

CD&V

Dé uitdager van N-VA om bij een goed resultaat het team van Deswaene te verleiden. Met Rita De Vylder staat voor het eerst ooit een vrouw aan het hoofd van een CD&V-lijst in Lochristi. Een teken van de tijd, maar ook deel van een strategie om de partij te verfrissen. Op de lijst pronken ook jongeren uit het verenigingsleven, zoals Ase Van de Vyver. CD&V focust op verenigingen en veilige schoolomgevingen.

Groen-sp.a

Het kartel heeft niets te verliezen. In 2012 kwamen de linkse partijen afzonderlijk op en haalden ze te weinig stemmen voor een zetel. In tandem moet het wel lukken. Lijsttrekker Hilde Van Laere, nog een vrouwelijke lijsttrekker, is van groene signatuur en droomt luidop van een plekje in de meerderheid. Inhoudelijk heeft het kartel een ambitieus programma, met bijvoorbeeld burgerbudgetten per wijk. Op de lijst staan ook kandidaten die alleen voor het belang van Zeveneken opkomen.

Vlaams Belang

De grote onbekende. Lijsttrekker Daniël De Knijf is niet de man van grote woorden, maar heeft wel volgelingen in Lochristi, zeker door de recente problematiek rond transmigranten langs de E17. In Vlaanderen wil geen enkele partij besturen met Vlaams Belang en dat zal ook in Lochristi niet gebeuren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.