Aimé (105) is oudste man in België

Aime Wille op zijn 104de verjaardag.
Foto Didier Verbaere Aime Wille op zijn 104de verjaardag.
Na het overlijden van Oscar Coulembier (108) afgelopen weekend in Ieper, mag Aimé Wille uit Zaffelare zich de oudste man van het land noemen. Aimé blies op 1 maart van dit jaar 105 kaarsjes uit.

Aimé woont hij al enige tijd in het woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius in Zaffelare. Aimé werd op 1 maart 1909 geboren op Moleneinde, ook in die deelgemeente van Lochristi. Zijn vader was gemeentearbeider en had net een bloemisterij gekocht toen hij op jonge leeftijd stierf. Vijf weken na diens dood beviel zijn moeder ook van een tweeling. Geen makkelijke tijden voor een jonge weduwe met zes kinderen. Aimé was toen vijf jaar oud. Maar ze doorspartelden de Eerste Wereldoorlog. Er lagen Duitse soldaten bij hen gekazerneerd dus er viel altijd wel wat eten te rapen.


Aimé nam als jonge kerel het heft in handen op de bloemisterij van zijn vader. Hij studeerde eerst wel aan de English Club in de Savaanstraat in Gent, maar geld en tijd om verder te studeren aan de unief was er niet. Toch was hij in die tijd een belezen man. Hij verslond boeken van Conscience tot Claes. Op zijn 18de reed hij ook als één van de eerste inwoners van Zaffelare met de auto rond. Niet de zijne, maar die van 'meneer doktoor'.


In 1936 huwde hij en kreeg één dochter Marleen. In de Tweede Wereldoorlog vocht Aimé mee in Marche-les-Dames. Hij bleef bijna 70 jaar gehuwd, maar toen zijn vrouw ziek werd, verhuisden ze naar het woon-zorgcentrum in Zaffelare. Daar genoot hij van zijn grote passie: kaarten. Maar de laatste twee jaar gaat zijn gezondheid achteruit. Het grootste deel van de dag slijt hij in bed en hij herkent volgens de directie amper nog mensen.


(DVL)