"wijnoogst 2015 ziet er top uit"

Laurence De Kerpel en Joris Van Duffel oogsten hun blauwe druiven op hun wijndomein Nobel.
Foto Ivan Nimmegeers Laurence De Kerpel en Joris Van Duffel oogsten hun blauwe druiven op hun wijndomein Nobel.
Nobel, het wijndomein van Joris Van Duffel en Laurence De Kerpel, heeft zijn tweede wijnoogst van 2015 binnengehaald. "De wijnbouw kent een enorme evolutie. De oogst is veelbelovend", zegt het koppel.

Op de voormalige bloemisterij van familie De Schrijver, ongeveer vijf hectaren groot, dateren de eerste wijnstokken van april 2012. "Dit is gegroeid als een hobby", vertelt ondernemer Joris Van Duffel. Vandaag staan er zo'n 7.000 wijnstokken op een zandige leemgrond. "Momenteel bereiden we nog een perceel voor om in het voorjaar van 2016 aan te planten. De toekomstige aanplant zal voornamelijk uit Chardonnay en Pinot Noir bestaan en we hebben nog een verrassing in petto."

Vooruitzichten

Het volledige proces van aanplant tot botteling vindt plaats op het wijndomein zelf. "We maken vooral wijnen die passen bij het klimaat en de grond. Het gaat voornamelijk om witte wijnen en dat is niet evident met jonge wijnstokken. De oogst van 2015 is momenteel binnengehaald. En die is veelbelovend. Door de klimatologische verschuivingen kent de wijnbouw in Vlaanderen een enorme evolutie. De vooruitzichten zijn dus positief."


De aanplant van 2012 werd vorig jaar voor het eerst geoogst en recent gebotteld. De beperkte oplage van 6.000 flessen - Chardonnay en Johanniter/Bronner - is binnenkort in primeur verkrijgbaar. "De verkoopprijs zal ergens tussen 12 en 15 euro liggen", vertelt Joris. (IND)