Koekjesfabriek Jules Destrooper verhuist productie tegen de zomer van Lo-Reninge naar Ieper, “maar we knippen de banden met Lo niet volledig door”

Bezoekerscentrum en proefbakkerij blijven op vertrouwde locatie

Emmanuel Blomme voor de vestiging in Lo-Reninge.
Benny Proot Emmanuel Blomme voor de vestiging in Lo-Reninge.
De familie Vandermarliere gaat de productie van de koekjes van Jules Destrooper tegen de zomer verhuizen van Lo-Reninge naar Ieper. In Lo-Reninge wordt het bezoekerscentrum verder uitgebouwd en blijft de proefbakkerij waar het bedrijf blijft experimenteren met nieuwe smaken. Jules Destrooper investeert vier miljoen euro in de verhuis van de productie en de uitbouw van het bezoekerscentrum.

Jules Destrooper is al sinds 1886 verbonden met Lo-Reninge, maar tegen deze zomer zal de typische koekjesgeur uit het Caesarsstadje verdwijnen. De directie wil namelijk alle productie naar één locatie te brengen. “De fabriek in Ieper is groot genoeg om de drie productielijnen van Lo-Reninge in onder te brengen naast de vijf die er al zijn”, licht directeur Emmanuel Blomme toe. “We investeren ook in een nieuwe, geautomatiseerde deegkamer. Alles samen kost de verhuis vier miljoen euro. Ik verwacht dat tegen de zomer de hele operatie achter de rug zal zijn. De 54 personeelsleden van Lo-Reninge kunnen allemaal in Ieper aan de slag. Toen ik hen informeerde, waren de meningen wat verdeeld, maar ze begrepen het wel. De meeste medewerkers hadden het verwacht, maar reageerden toch verrast toen we de beslissing uiteindelijk voorstelden. Het zal van iedereen wat aanpassing vragen, maar het zal de efficiënte werking van ons bedrijf ten goede komen.”

We verdwijnen niet uit Lo. We behouden ons bezoekerscentrum, dat jaarlijks 25.000 bezoekers over de vloer krijgt. Daarnaast blijft ook de proefbakkerij, waar we experimenteren met nieuwe smaken, in Lo

Directeur Emmanuel Blomme

Bezoekerscentrum breidt uit

Toen Emmanuel Blomme in 2015 aan de slag ging als nieuwe directeur van Jules Destrooper bevestigde hij nog dat beide vestigingen behouden zouden blijven. “Dat klopt, maar er is veel veranderd de voorbije jaren”, beseft Blomme. “De normen in de voedingssector zijn zo streng geworden dat investeringen zich opdrongen. Het bedrijf in Lo was verouderd, terwijl er in Ieper nog voldoende ruimte was om uit te breiden. Bovendien knippen we de banden met Lo niet volledig door. We behouden ons bezoekerscentrum, dat jaarlijks 25.000 bezoekers over de vloer krijgt. Dat centrum willen we bovendien uitbreiden, want de vraag is groot. Daarnaast blijft ook de proefbakkerij, waar we experimenteren met nieuwe smaken, in Lo. We behouden dus zeker het bedrijfsgebouw.”

Hofleverancier

Destrooper produceert zijn koekjes al sinds 1986 in Ieper en stelt er 112 mensen te werk. Die krijgen tegen de zomer dus hulp van de 58 personeelsleden uit Lo. “We blijven een op-en-top West-Vlaams bedrijf dat wereldwijd actief is in tachtig landen. Ook onze titel van hofleverancier dragen we hoog in het vaandel. Vooral in Aziatische landen opent die deuren”, besluit Blomme. 

De familie Vandermarliere nam Jules Destrooper in 2015 over na onenigheid tussen de broers Patriek en Peter Destrooper, die het bedrijf samen runden.

De bekende 'lukken' van Jules Destrooper worden tegen de zomer in Ieper geproduceerd.
Jules Destrooper De bekende 'lukken' van Jules Destrooper worden tegen de zomer in Ieper geproduceerd.
Er wordt in Ieper geïnvesteerd in een nieuwe deegkamer.
jules destrooper Er wordt in Ieper geïnvesteerd in een nieuwe deegkamer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.