Oorlogsdagboeken Lintse smid beschikbaar

Nu vele activiteiten in het teken staan van 100 jaar Groote Oorlog heeft de Lintse heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts een interessante bron aan informatie uit de loopgraven ter beschikking. Ereburgemeester Paul Janssens schreef namelijk de dagboeken van kunstsmid Gommaar Janssens, die evenwel geen familie was van Paul.


"In 2009 ontstond het gerucht dat Gommaar meegewerkt zou hebben aan het hekwerk rond het Witte Huis in Washington. Ik ben dit gaan onderzoeken en vond in het archief van de heemkundige kring zes dagboekjes en 287 postkaarten die Gommaar schreef tussen 1914 en 1918. Het verhaal van het hekwerk konden we niet bevestigen", vertelt Paul Janssens. De boeken geven in detail weer waar en hoe Gommaar de oorlog beleefde. "Op 6 augustus 1914 begint Gommaar te schrijven en hij eindigt op 18 november 1918 wanneer hij bij de bevrijding Antwerpen binnen marcheert." Gommaar Janssens leefde van 1894 tot 1970.


De boeken liggen bij de heemkundige kring. Vanaf juni wordt er een tentoonstelling georganiseerd over Lint tijdens de Eerste Wereldoorlog. (FSL)