Akten in Vlaamse Rand worden voortaan in het Nederlands opgesteld

Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) wil dat alle akten in de Vlaamse Rand binnenkort in het Nederlands opgesteld worden.
Photo News Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) wil dat alle akten in de Vlaamse Rand binnenkort in het Nederlands opgesteld worden.
Notariële akten zullen binnenkort in de Vlaamse Rand verplicht in het Nederlands opgesteld worden. Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) heeft daarover een ontwerp van decreet klaar.

Dit is vooral belangrijk voor de Vlaamse Rand”, zegt minister Weyts. “De aankoop van een grond of een woning is vaak het eerste contact tussen een anderstalige nieuwkomer en de Vlaamse overheid. We willen meteen bij dat allereerste contact duidelijk maken wat de voertaal is in Vlaanderen.”

Het neerleggen van notariële akten is niet duidelijk geregeld door de taalwetgeving terwijl in Vlaanderen de officiële bestuurstaal wel het Nederlands is. Het resultaat is dat er in de praktijk ook notariële akten worden ingediend in vreemde talen zoals het Frans en dat die anderstalige akten dus dezelfde rechtsgeldigheid hebben als documenten in het Nederlands. “We geven op deze manier een verkeerd signaal. Aan de ene kant voeren we een kordaat integratiebeleid en willen we dat nieuwkomers Nederlands leren. Aan de andere kant laten we toe dat elke nieuwkomer officiële documenten indient in zijn eigen taal. In veel gevallen is een aankoopakte ook nog eens het allereerste contact tussen een nieuwkomer en de overheid.”

Alle officiële documenten moeten volgens het toekomstige decreet bij de notaris ofwel opgemaakt worden in het Nederlands ofwel voorzien worden van een beëdigde Nederlandse vertaling. Burgers en notarissen behouden de vrijheid om een verkoopakte of hypothecaire lening op te stellen in een vreemde taal, maar dan moeten ze wel zelf instaan voor een volledige vertaling van die documenten door een beëdigde tolk. Anderstalige documenten zonder beëdigde vertaling kunnen niet meer ingediend worden bij de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie of bij de bestuurlijke overheden. De Vlaamse Regering heeft ingestemd met het voorontwerp van Weyts. De teksten kunnen voorgelegd worden aan onder meer de Raad van State. Het decreet moet nog voor de verkiezingen goedgekeurd worden in het Vlaams Parlement.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.