Lille krijgt slecht rapport van
provinciale Fietsbarometer

De Vlimmersebaan kreeg een zeer lage score in de provinciale Fietsbarometer.
Peter Vanderveken De Vlimmersebaan kreeg een zeer lage score in de provinciale Fietsbarometer.
Op de provinciale Fietsbarometer krijgt de gemeente Lille een lage score. Ondanks de inspanningen die de gemeente levert, blijft er veel werk aan de winkel. Het nieuwe bestuur maakt ook werk van een nieuw mobiliteitsplan. Dit plan zou de score weer een duwtje in de rug moeten geven.

De 46 kilometer aan bovenlokale fietspaden in de gemeente Lille scoren slechts 5,5 op 10, net onder het provinciaal gemiddelde van 6 op 10. De fietspaden zijn vaak te smal, onvoldoende afgescheiden van de rijbaan of ze hebben een laag rijcomfort. “De laagste score is duidelijk voor de Vlimmersebaan, waar het fietspad te smal is, te slecht onderhouden en niet wordt afgescheiden van de rijbaan”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit.  Op 42 procent van de bovenlokale fietspaden in Lille is helemaal geen fietsinfrastructuur aanwezig en fiets je in gemengd verkeer. De gemeente levert momenteel al een aantal inspanningen om de veiligheid voor fietsers te verhogen. Zo is het ontwerp voor de heraanleg van de Herentalsesteenweg klaar en bekijkt de gemeente samen met de provincie Antwerpen wat de mogelijkheden zijn rond de Oostmalsebaan. Langs de Lichtaartsesteenweg legt het agentschap Wegen en Verkeer het langverwachte fietspad aan.

“We hebben zeker nog heel wat werkpunten”, zegt Luc De Backer (Groen), schepen van Mobiliteit. “We hamerden al eens op deze knelpunten vanop de oppositiebanken. Nu staan we aan de andere kant en kunnen we iets veranderen.” De gemeente is onder andere bezig met de inrichting van enkele fietsstraten, waar de maximumsnelheid beperkt wordt tot 30 kilometer per uur en fietsers voorrang hebben op het autoverkeer. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.