110 figuranten voor openluchtspel

Een aantal van de acteurs.
Foto Vanderveken Een aantal van de acteurs.
De inwoners van Poederlee kunnen dit en volgend weekend genieten van het vijfjaarlijkse openluchtspektakel van vzw Hegge Poederlee. 110 acteurs en figuranten schitteren in het klank- en lichtspel in het Mollenhof.

Het spektakel van de vzw Hegge Poederlee vindt elke vijf jaar plaats en moet de periode naar de volgende 'Ommegang van de Hegge' overbruggen. Die heeft om de 25 jaar plaats en werd in 2011 nog erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Tijdens de laatste Ommegang van de Hegge, in 2012, waren naar schatting 50.000 toeschouwers aanwezig.


De decorstukken - een kapel, gemeentehuis, café en boerderij - staan opgesteld in de tuin van parochiecentrum Mollenhof. "Begin april is de decorploeg in de Willaerthoeve gestart met de bouw van de decorstukken. Vele vrijwilligers bouwden en schilderden mee", zegt Leo Willems, voorzitter van vzw Hegge Poederlee. Gisteravond vond de eerste opvoering plaats. Vandaag, morgen en van 8 tot en met 10 september wordt het openluchtspel nog gespeeld.


"Ons verhaal begint eigenlijk in 1830. Pieter en Esther, twee jeugdvrienden, komen elkaar voor het eerst in meer dan dertig jaar weer tegen op een begrafenis. Samen blikken ze terug en nemen ze de toeschouwers mee in het verleden: naar het oogstfeest in Poederlee, in 1796", schetst Leo Willems het verhaal. "Het jaarlijkse dorpsfeest wordt onderbroken wanneer een compagnie Franse soldaten arriveert. We zien hoe het verzet in onze regio groeide, tot het uitmondde in een opstand: De Boerenkrijg."


Het TalpaTheater zorgt voor de acteurs van het openluchtspel. 110 figurantenrollen worden ingevuld door de bevolking en verenigingen van Lille. De fanfare van Poederlee en het Heggekoor zorgen voor de muzikale ondersteuning. De voorstellingen beginnen telkens om 20.45 uur. Meer informatie en tickets op www.openluchtspel.be. (JVN)