Regionaal Landschap verkoopt streekeigen groen

Bij het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) gaat de jaarlijks verkoop van streekeigen groen van start. Er is keuze uit inheemse haagplanten, struiken en boompjes, hoogstambomen, hoog- of halfstammige fruitbomen, kleinfruit en klimplanten.

Het aanbod voor de verkoop van dit jaar bestaat uit een gevarieerd gamma aan fruitbomen en inheemse bomen en struiken, met daarnaast nog soorten specifiek voor de siertuin.


"Bij de fruitbomen en het kleinfruit hebben we gekozen voor sterke en ziekteresistente rassen die bovendien ook nog een smaakvolle oogst opleveren. Bij de bomen en struiken streven we er naar om zoveel mogelijk autochtoon plantgoed aan te bieden. Dat zijn planten opgekweekt uit zaad dat hier in de streek geoogst werd van bepaalde moederbomen. Op die manier krijg je materiaal dat beter aangepast is aan de lokale groeiomstandigheden (klimaat, bodem,...) en minder gevoelig is aan ziekten", vertelt Bart Vancoppenolle, communicatieverantwoordelijket van het RLVA.

Streekeigen groen

"Streekeigen bomen en struiken passen niet alleen landschappelijk goed in onze streek, ze zijn ook perfect aangepast aan de plaatselijke groeiomstandigheden en doen het hier dus van nature goed", zegt Vancoppenolle. "Natuur hoort overal thuis, niet alleen in reservaten maar ook in je eigen tuin. Een inlandse haag met meidoorn, haagbeuk of sleedoorn ogen zoveel mooier en kleurrijker dan een ééntonige rij uitheemse sparren. Een hoogstamboomgaard is niet alleen prachtig, het is tegelijkertijd een gezonde en nuttige investering. Als je weet dat één volgroeide hoogstammige appelboom jaarlijks zo'n 200 à 300 kilogram appels voortbrengt, dan ben je toch zo overtuigd. Bovendien bieden deze bomen en struiken op hun beurt kansen aan onze inheemse dieren."


Een bestelling plaatsen kan tot 6 november met de bestelbon in de landschapskrant van RLVA (begin oktober gratis in de bus) of via de bestelbon op www.rlva.be.


De bestelde planten zijn op zaterdag 9 december af te halen op één van de verschillende verdeelpunten.


Meer info bij het RLVA op het nummer 055/20.72.65, op de website www.rlva.be of info@rlva.be. (DCRB)