Ga naar de mobiele website
^ Top

Na alle commotie: Bobette sleutelhanger populairder dan ooit

ACTIE VAN LOKALE POLITIE GROOT SUCCES, BIVV BLIJFT KRITISCH

Korpschef Patrick Boel begrijpt de commotie rond de sleutelhanger niet.
Ronny De Coster Korpschef Patrick Boel begrijpt de commotie rond de sleutelhanger niet.
De commotie rond de 'Bobette'-sleutelhanger heeft de populariteit ervan alleen maar doen stijgen. De politie van Geraardsbergen krijgt niet alleen mails van burgers die de sleutelhanger graag willen hebben, maar er zijn ook nog meer politiezones die interesse hebben om het Bobette-hebbeding te verkrijgen. "Ik begrijp niet waarom het BIVV eist dat we de Bobettes laten vernietigen", reageert de Ronsese korpschef Patrick Boel.

Vijf politiezones in de Vlaamse Ardennen gebruiken de Bobette-sleutelhanger om vrouwelijke chauffeurs te belonen als ze een negatieve alcoholtest afleggen. Het initiatief kwam van de politiezone Geraardsbergen/Lierde en ook de politiezones Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm, Ronse, Vlaamse Ardennen en Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem nemen aan de actie deel.


De politie had namelijk ondervonden dat het na een feestje vaak de vrouw is die achter het stuur kruipt.

Mildere toon

De lokale actie kreeg echter onmiddellijk tegenkanting van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Het BIVV, dat al twintig jaar de klassieke gele sleutelhanger uitdeelt, eist dat de roze Bobette-sleutelhanger wordt vernietigd omdat de BOB-sleutelhanger een gedeponeerd merk is en de Bobette-sleutelhanger voor verwarring zou kunnen zorgen. Het dreigt verdere stappen te ondernemen indien de sleutelhanger niet wordt vernietigd. "We zijn niet van plan het zover te laten komen", vertelt Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. "Op 24 juli zitten we samen met het BIVV om de zaak te bespreken. Tijdens het telefonisch gesprek dat ik al had met Karin Genoe, afgevaardigd Bestuurder van het BIVV, was de toon veel milder. Onze sleutelhanger was louter bedoeld als aanvulling van de BOB-campagne waaraan we deelnemen en waarbij we iets specifiek voor dames voorzien. Op verkeersveiligheid is geen patent. Iedereen mag daaraan werken. We moeten ook innovatief durven zijn."


De Bobette-sleutelhanger wordt nog steeds uitgedeeld tijdens de alcoholcontroles, ondanks de eis van het BIVV. "Ik maak mij geen zorgen", gaat De Landsheer verder. "Ik denk niet dat het de bedoeling is van het BIVV om haar rechtstreekse partner aan te vallen."

Olie op het vuur

De Bobette-sleutelhanger lijkt door al de commotie net populairder te worden. "Wat de burger ervan vindt, is het belangrijkste en we krijgen bijna overwegend positieve reacties. Ik heb al tientallen mails gekregen van burgers die graag een 'Bobette'-sleutelhanger willen. Bovendien kreeg ik ook al telefoon van andere politiezones - naast de vijf zones die hem nu al gebruiken - met de vraag of ze de 'Bobette'-sleutelhanger ook kunnen verkrijgen. We gaan daar echter nog even mee wachten, want we willen ook geen olie op het vuur gooien. Het is kleinschalig begonnen, maar mede door de commotie is het groot geworden", beseft De Landsheer.


"Ik ben geschrokken van die reactie van het BIVV en begrijp ze niet", zegt de Ronsese korpschef Patrick Boel beduusd. Hij plaatste zelfs een oproep op Facebook om het Bobette-initiatief te steunen. "Meer dan 85.000 mensen hebben dat bericht al bekeken en de reacties zijn positief. We gaan het overleg met het BIVV nu afwachten en hopen dat we tot een vergelijk kunnen komen. In afwachting blijven we de sleutelhangers toch verder uitdelen. Ook de andere zones zullen dat doen. Alleen Brakel schort de actie tijdelijk op", weet Boel.

Meer over


Meld een bug