Ga naar de mobiele website
^ Top

Minister beschermt 198 ha zonevreemd bos in Vlaamse Ardennen

Op voorstel van minister Joke Schauvliege heeft de Vlaamse regering beslist om in de Vlaamse Ardennen 198 hectare ruimtelijk bedreigde bossen bijkomend te beschermen. Heel wat bossen in de Vlaamse Ardennen zijn zonevreemd, omdat ze niet in bos- of natuurgebied liggen, maar wel op bouwgronden, industriezones of recreatiegebied.

Op basis van ecologische parameters, maar ook van ouderdom, oppervlakte en ligging, liet de minister nu een kaart opstellen van de kwetsbare en waardevolle zonevreemde bossen. In de Vlaamse Ardennen gaat het om 198 hectare bos. Eoals onder meer aan het natuurgebied Burreken en aan De Gavers, het Rasapaillebos en het Boelarebos.


In Horebeke wordt tien hectare bos in Korsele beschermd, net zoals negen hectare aan het Kluisbergbos en tussen Weyns en de Manillestraat. In Lierde wordt zes hectare bos beschermd. Verder gaat het om 15 hectare in Etikhove, 12 hectare aan recreatiedomein De Donk in Oudenaarde, 12 hectare in de omgeving van domein De Ghellinck en aan het golfterrein op de grens met Oudenaarde in Wortegem-Petegem, 21 hectare aan het Muziekbos, de Victor Hugostraat en tussen het Geboortebos en de grens met Wallonië.


In Zottegem betreft het 27 hectare, onder meer aan het kasteel van Lilare en het domein Breivelde. In Zwalm wordt 22 hectare beschermd aan het kasteel van Beerlegem en de Rekelberg.

Verheugd

"Na 20 jaar discussiëren, ben ik verheugd met de bescherming van de natuur in de Vlaamse Ardennen. Ik heb een regeling uitgewerkt voor schadeloosstelling van eigenaars die financieel nadeel zouden leiden, door bouwgronden die niet meer bebouwd mogen worden" , zegt de minister.


De beslissing zal van 16 mei tot 14 juli 2017 aan een openbaar onderzoek worden onderworpen, waarbij bezwaren en opmerkingen kunnen worden geformuleerd. De documenten zullen tijdens het onderzoek zowel in papieren als digitale vorm beschikbaar zijn. Tegen eind april zal de kaart voor iedereen raadpleegbaar zijn op de website van het Agentschap Natuur en Bos. (DCRB)Meld een bug