Gemeenten engageren zich om meer zorg te dragen voor senioren

De Gaverse senioren klinken met water op hun gezondheid.
Foto Ronny De Coster De Gaverse senioren klinken met water op hun gezondheid.
De seniorenadviesraden van 10 steden en gemeenten in de regio vinden dat er alles moet aan gedaan worden om het leven voor senioren in die gemeenten zo gezond en aangenaam mogelijk te maken. Gisteren ondertekenden ze met de bevoegde schepenen van die gemeenten een engagementsverklaring rond onder meer toenemende zorg, mantelzorg en vereenzaming.

Logo Gezond + werkte het voorbije jaar met de seniorenraden en besturen van Oudenaarde, Gavere, Zingem, Wortegem-Petegem, Kruishoutem, Kluisbergen, Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem en Nazareth aan een gezondheidsbeleid gericht op ouderen. Een klein jaar voor de verkiezingen werd gisteren de balans op gemaakt: waar liggen de kansen en uitdagingen? Ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk op een comfortabele manier thuis kunnen blijven wonen, lijkt een doelstelling van zowat alle gemeenten.

Niet geïsoleerd

Initiatieven als de Minder Mobielen Centrale en het brengen van voedsel aan huis verder uitbreiden, moet daarbij helpen. "Maar we moeten er ook op letten dat ouderen niet geïsoleerd geraken", merkte Kruishoutems schepen Rita Vande Moortele (CD&V) op.


"Een buurthuis kan op dat vlak een belangrijke rol spelen. Ouderen hebben een plek nodig waar ze terecht kunnen voor een goede maaltijd en tegelijk ook de kans krijgen om een arts te raadplegen en sociale contacten te leggen. Het idee voor een dergelijke buurthuis kan misschien meegenomen worden bij de herbestemming van de kerken."


(TVR)