Ga naar de mobiele website
^ Top

Begraven in kist duurst in Brakel

VERSCHILLEN TUSSEN DE GEMEENTEN LOPEN OP TOT 500 EURO

De begraafplaats van Nederbrakel. Een grafconcessie voor 30 jaar kost er 1.050 euro.
Foto Ronny De Coster De begraafplaats van Nederbrakel. Een grafconcessie voor 30 jaar kost er 1.050 euro.
De kosten voor een laatste rustplaats verschillen erg veel in onze regio, zo blijkt uit een rondvraag. Voor een grafconcessie van 30 jaar betaal je in Kluisbergen 300 euro, in Brakel moet je liefst 1.050 euro neertellen. Een grafkelder, urnenveld en columbarium zijn dan weer het duurst in Ronse.

Naar aanleiding van Allerheiligen onderzocht Radio 2 hoeveel je in je gemeente betaalt voor een concessie voor een graf. En daar blijkt heel veel verschil op te zitten. Zo kost een grafconcessie van 30 jaar in Brakel maar liefst 1.050 euro. Dat is meer dan driedubbel zoveel dan bijvoorbeeld Kluisbergen, waar je amper 300 euro betaalt voor 30 jaar. "De prijs ligt bij ons zo hoog omdat wij ook rekening houden met alle kosten", zegt waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld). "Er is namelijk niet enkel het begraven op zich. Eens de concessie verlopen is, moeten er ook saneringswerken gebeuren die heel wat geld kosten. Ik vermoed dat veel gemeentes geen rekening houden met die kost."

Geboortedorp

Inwoners kunnen er wel voor opteren om in een andere gemeente begraven te worden. "Maar voor zover ik weet, liet nog niemand zich elders begraven om financiële redenen", vervolgt Devleeschouwer. Het komt soms wel voor dat men er voor kiest om begraven te worden in het geboortedorp, al is dat puur uit sentiment. Wanneer iemand geen geld heeft, schiet het OCMW in eerste instantie te hulp omdat de tijdsspanne tussen het overlijden en de begrafenis zeer kort is. We gaan nadien wel nog grondig na of de overleden persoon nergens geen spaarrekening meer heeft. Op die manier hopen we de centen nog terug te zien, al lukt dat niet altijd."


Wie ervoor kiest om begraven te worden in een grafkelder moet nog dieper in de geldbeugel tasten. Uitschieter is Ronse waar je 2.691 euro betaalt voor een concessie van 25 jaar. "Die prijs is een erfenis van mijn voorganger en wordt zowat elk jaar aangepast aan de index", zegt schepen Rudi Boudringhien (Liberale Unie), die bevoegd is voor de begraafplaatsen in Ronse. "Maar het komt nog maar zelden voor dat men er voor kiest om in zo'n grafkelder begraven te worden. Het aantal crematies blijft toenemen, waarna men er meestal voor kiest om uitgestrooid te worden", stelt hij vast. "We hebben hier een strooiweide onder een mooie oude boom. Maar daarnaast hebben we ook een urnenveld en zelfs een urnenbos. Mensen die werden gecremeerd, kunnen er begraven worden in een biologisch afbreekbare urne. Aan de rand van het bos staat een gedenkpaal, waarop naamplaatsjes kunnen worden aangebracht. Ook voor de moslims hebben we trouwens een speciaal gereserveerde plek op ons kerkhof, waar ze in de richting van Mekka kunnen begraven worden."Meld een bug