"Ze hielp iedereen, behalve zichzelf"

OVERLEDEN CHRISTIANE BEERLANDT (60) VERKOCHT 350.000 ZELFHULPBOEKEN

Dirk Lippens treurt om zijn echtgenote. "Ik blijf haar werk verspreiden", zegt hij.
Ronny De Coster Dirk Lippens treurt om zijn echtgenote. "Ik blijf haar werk verspreiden", zegt hij.
Christiane Beerlandt uit Deftinge is op zestigjarige leeftijd onverwachts overleden. De vrouw verkocht maar liefst 350.000 zelfhulpboeken en stond voortdurend paraat voor iedereen met problemen. "Ze hielp zoveel mensen, maar helaas zorgde ze niet goed voor zichzelf", vertelt haar echtgenoot Dirk Lippens.

'Als de Dieren spreken konden', 'Genees jezelf van AIDS', ... het zijn maar enkele boeken uit het oeuvre van Christiane Beerlandt: een pionier op het vlak van de link tussen ziektes en de psyche. Ze legde verbanden bloot en ze reikte ook een oplossing aan. Ze geloofde dat mensen zichzelf kunnen helpen genezen. In totaal schreef ze ruim twintig boeken bijeen, goed voor meer dan 350.000 verkochte exemplaren. Geen evidentie als je weet dat de meeste van haar boeken het formaat benaderen van een Dikke Van Dale. "Toch is ze altijd wat onder de radar van de media gebleven", vertelt haar man Dirk Lippens. "Haar succes had ze vooral te danken aan mond-tot-mond reclame. Ze schreef in een voor iedereen begrijpelijke taal, de taal van het hart. Haar meest bekende werk, De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, ging meer dan 100.000 keer over de toonbank en ligt al 20 jaar in de rekken van de Vlaamse en Nederlandse boekhandels. Wie kan dat zeggen?"


Het was haar echtgenoot die er mede voor zorgde dat haar boeken tot bij het grote publiek raakten. "Ik had een succesvolle huisartsenpraktijk", vervolgt Lippens. "Maar ik vond haar teksten zodanig waardevol dat ik de praktijk heb overgelaten. Met dat geld ben ik een uitgeverij gestart om haar werk te kunnen verspreiden. Pas een paar jaar later zijn we een koppel geworden." Het koppel verhuisde in 2012 van Oostende naar de Lierdese deelgemeente Deftinge. "Christiane had werkruimte nodig om te schrijven en te schilderen, maar ook om mensen te ontvangen die bij haar om raad kwamen. Van ver buiten de landsgrenzen kwamen ze naar hier afgezakt. Ze had een aangeboren psychologisch aanvoelen dat uniek was en voelde het als haar roeping om anderen te helpen. Ze was altijd bezig met de problemen van anderen en dacht nooit aan zichzelf. Dat is haar nu fataal geworden."

Christiane Beerlandt.
Ronny De Coster Christiane Beerlandt.

Publiek eerbetoon

Het verdriet bij haar nabestaanden, nabije vrienden en lezers is onnoemelijk groot. "Haar lezers reageren geschokt, maar tegelijkertijd zijn ze heel dankbaar voor alles wat ze van haar gekregen hebben", stelt Dirk vast. Christiane werd in intieme kring begraven. "Omdat ze zelf niet van begrafenissen hield. We putten troost dat ze begraven werd op een plaats waar ze erg van hield: het kerkhof in Hemelveerdegem. Over enkele maanden zal er een publiek eerbetoon georganiseerd worden waaraan iedereen die Christiane in het hart droeg, de gelegenheid zal krijgen om haar te herdenken", kondigt Lippens aan. "Ik zal er ook alles aan doen om haar werk verder te verspreiden. Er ligt nog vanalles in haar kast, wat ik de lezers niet wil onthouden. Ze zei altijd: 'met mijn boeken maak ik mezelf overbodig'. Wel, ik had liever dat ze nog gebleven was", besluit haar partner.