Ga naar de mobiele website
^ Top

"Mogen politici dan niets meer verdienen?"

VRAGEN BIJ JACHT OP MANDATEN IN INTERCOMMUNALES

Burgemeester Jurgen Soetens.
Foto De Coster Burgemeester Jurgen Soetens.
Mogen politici dan niets meer verdienen? Dat vraagt de Lierdese burgemeester Jurgen Soetens (CD&V) zich af na de hele heisa rond het PubliPart-schandaal in Gent. "Als burgemeester heb je ook heel wat kosten én verantwoordelijkheden. Als men niets meer mag verdienen, riskeert men geen competente mensen meer te vinden", vreest hij.

Burgemeesters en schepenen mogen geen extra vergoedingen meer krijgen voor mandaten in onder meer intercommunales. Het aantal mandaten moet bovendien fors worden ingeperkt tot maximaal tien. Dat stelt sp.a voor na de storm rond het Publipart-schandaal. "Ik ben tegen vaste vergoedingen en grote excessen, maar nu lijkt het wel of alle vergoedingen moeten worden afgeschaft en politici niets meer mogen verdienen", hekelt de Lierdese burgemeester Jurgen Soetens (CD&V).


"Politici zijn niet allemaal zakkenvullers en werken wel degelijk hard. Als burgemeester ben je continu beschikbaar en draag je ook heel wat verantwoordelijkheden. Als iemand bijvoorbeeld door een put in de weg zakt, kan ik persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld. Bovendien maak je als burgemeester ook heel wat kosten bij het steunen van de lokale gemeenschap. Ik schat dat ik per maand zo'n 800 euro uitgeef aan sponsoring en eetfestijnen", berekent de burgervader. "Dat wordt als burgemeester ook van je verwacht. Als je ergens binnen komt, rekent men er bovendien op dat je een rondje trakteert."

Financieel beheerder

Soetens verdient als burgemeester van Lierde maandelijks 4.107 euro bruto. Aangezien hij nog werkt als financieel beheerder van de stad Ronse, houdt hij daar netto maar 1.899 euro van over. Daarnaast zetelt hij ook in de raad van bestuur van intercommunale Solva wat hem per zitting netto 108 euro oplevert. Ook bij Farys zetelt hij in de raad van bestuur. Dat levert hem per zitting netto 102,5 euro op. Hoeveel hij als financieel beheerder verdient, wil hij liever niet kwijt.


"Omdat dit hier niet terzake doet. Sinds ik verkozen ben als burgemeester, ben ik wel vier vijfde gaan werken, waardoor ik minder verdien. Alles samen werk ik wekelijks zo'n 70 à 85 uren. Het spreekt toch voor zich dat daar een vergoeding tegenover staat? Als men niets meer mag verdienen, riskeert men geen competente mensen meer te vinden", vreest hij.


Vraag is nu of de intercommunales nog te redden vallen, na de voorbije schandalen? "Ik vind dat ze net goed werk leveren. Kleine gemeenten als Lierde kunnen niet alles alleen doen. Als je dan kan samenwerken, is dat goed." Soetens wijst ook op het feit dat Vlaanderen al strenge regels handhaaft rond vergoedingen bij intercommunales. Er is een maximum voorzien van 205 euro per vergadering en de politicus in kwestie moet ook effectief aan de vergadering hebben deelgenomen.Meld een bug