"Initiatieven verhogen leefbaarheid"

PROVINCIE SUBSIDIEERT ONTMOETINGSCENTRA IN KRUISHOUTEM EN ZINGEM

Een simulatiebeeld van het nieuwe provinciale ontmoetingscentrum in Kruishoutem.
Repro's Ronny De Coster Een simulatiebeeld van het nieuwe provinciale ontmoetingscentrum in Kruishoutem.
Het Provinciaal Managementcomité voor Platteland (PMC) in Oost-Vlaanderen kent subsidies toe aan drie projecten in onze regio: een buurthuis in de pastorietuin in Ouwegem, een groene site naast het nieuwe ontmoetingscentrum in Deftinge en een nieuw parochiaal centrum in Kruishoutem. "Deze initiatieven verhogen dan ook de leefbaarheid op het platteland", motiveert gedeputeerde Alexander Vercamer.

De uitverkoren projecten geven volgens het Provinciaal Managementcomité voor Platteland (PMC) een economische, ecologische, educatieve en recreatieve impuls aan het Oost-Vlaamse platteland. In totaal wordt 3,26 miljoen euro geïnvesteerd.

Een schets van hoe de pastorietuin in Ouwegem er in de toekomst zal gaan uitzien.
Ronny De Coster Een schets van hoe de pastorietuin in Ouwegem er in de toekomst zal gaan uitzien.

Ontmoetingscentrum

Een deel van dat bedrag gaat naar het nieuwe parochiaal ontmoetingscentrum De Kepper in het centrum van Kruishoutem, een initiatief van de vzw Interparochiale Werken Kruishoutem-Ooike, dat de verouderde zalen De Kring en Telex zal vervangen. "Het nieuwe ontmoetingscentrum komt achter het huidige centrum, dichter naar het kerkhof toe, en zal plaats bieden aan verschillende vergaderzalen en een feestzaal", zegt Luc Vandenabeele van de vzw. "De werken zullen al volgende maand starten en moeten eind volgend jaar volledig zijn afgerond." De huidige zalen zullen deels worden afgebroken en deels worden omgebouwd tot burelen voor het zuivelbedrijf MIK.

Subsidie

Zingem krijgt een subsidie van 149.793 euro voor het project pastorietuin Ouwegem. "We zijn blij dat ons plan voor de bouw van een buurthuis en de heraanleg van de tuin naast de pastorie die waardering krijgt", reageert Kathelijne Van Betsbrugge (Samen), schepen van Sport en Recreatie.


"De tuin naast de pastorie moet een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud. Vandaag is alleen een vereniging voor krulbol er actief in een wat vervallen hok. We gaan die accommodatie vervangen door een mooi buurthuis, waarin ook andere verenigingen terechtkunnen. Ook jongeren zullen zich kunnen uitleven in dat pand en ook in de tuin, die we helemaal zullen omvormen tot een gezellige ontmoetingsplaats. De tuin naast de pastorie zal ook aansluiten op de nog aan te leggen parkeerplaats langs de Ouwegemsesteenweg. Daarvoor zullen we ook de beek overwelven", voorziet Van Betsbrugge.

Participatief traject

Tot slot krijgt ook Lierde zo'n 50.000 euro voor het ontwikkelen van de site naast het pas geopende ontmoetingscentrum De Kommalier in Deftinge.


"We willen de site afstemmen op de noden van de omwonenden en inwoners. Vandaar dat we binnenkort van start gaan met een participatief traject waarbij de inwoners zelf suggesties kunnen doen", kondigt burgemeester Jurgen Soetens (CD&V) aan. "Het moet een plek worden waar iedereen elkaar kan ontmoeten."