Ga naar de mobiele website
^ Top

"Goeie benen? Vooral een fantastische fiets!"

CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN VERHUURT FIETSEN GILBERT & CO: WIJ DEDEN DE TEST

Tijs Van Puyenbroeck test de Specialized Paris Roubaix Champion-fiets - prijskaartje 3.500 euro -, hier op de Kwaremont.
DCRB Tijs Van Puyenbroeck test de Specialized Paris Roubaix Champion-fiets - prijskaartje 3.500 euro -, hier op de Kwaremont.
In het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde kun je sinds kort een professionele fiets huren om er de Vlaamse Ardennen mee te doorkruisen. Tijd voor een test. We wreven onze benen in, aten een bord pasta en reden een voormiddag 'Like a pro', zoals het wielercentrum dat verkoopt. De hamvraag: is dit 75 euro waard?

Thuis staan we in de garage met onze eigen fiets in de hand wanneer het doordringt, juist, we krijgen alles ter plaatse: schoenen, helm, bidons en 'energiegelletjes' tegen een dipje. Alleen een wieleroutfit moet je zelf meebrengen. Een zeemvel in je broek is ook geen overbodige luxe. Je zou ervan schrikken hoe hard een koerszadel is en kasseien zijn zo al geen lachertje. "Er zijn pedalen beschikbaar in het centrum, maar wie er zelf heeft, raden we aan die mee te brengen", vertelt directeur Geert Joris van het centrum. Meteen is ook duidelijk dat dit niets is voor mensen die geen voeling met wielertoerisme hebben. "Daarvoor zijn de fietsen net iets te duur."


Wie om 10 uur aankomt, betaalt 225 euro (75 huur, 150 waarborg) om de fiets tot 18 uur te ontlenen. Op voorhand reserveren is verplicht.

We hebben het gehaald. Nu tijd voor een frisse Kwaremont, ook inbegrepen in de prijs trouwens.
DCRB We hebben het gehaald. Nu tijd voor een frisse Kwaremont, ook inbegrepen in de prijs trouwens.

Paradepaardje

In Oudenaarde krijgen we een 'Specialized Paris Roubaix Champion' onder de kont geschoven. Een chique naam voor een stalen ros waarmee ook de profs van Etixx-Quick Step rijden. Op de website wordt beweerd dat dit exact dezelfde fietsen als Gilbert & co zijn, maar dat is maar half waar. Uitstekende fietsen, dat wel, maar niet de peperdure paradepaardjes van 10.000 euro per stuk. Ook zes Eddy Merckx-fietsen zijn al geleverd wanneer u dit leest. Met BMC en Bianchi voert het centrum nog gesprekken. "De 'Roubaix' heeft een prijskaartje van 3.500 euro. De voorvork is geveerd, het stuur dikker. "Speciaal aangepast aan de kasseien", vertelt fietsenleverancier Johan Wannijn uit Kluisbergen, terwijl hij twee klikpedalen monteert.


Onze maten hebben we op voorhand doorgegeven, het zadel staat goed, de ketting is gesmeerd, nu ja ongebruikt. Laat maar komen die bergjes.

Opnieuw even bekomen, deze keer op de top van de Koppenberg.
Ronny De Coster Opnieuw even bekomen, deze keer op de top van de Koppenberg.

Kasseien

De kilometers doen geen pijn. Een prijzig ros tussen de benen, versnellingen die niet haperen, niks kraakt, geen enkel piepje. Alles loopt soepel. Het is alsof je sneller gaat, alsof je hersenen tegen je benen roepen: Hey, als je het met deze fiets niet kan, keer dan terug naar Gentbrugge. We draaien de Broektestraat in. Voor de kenners: het smalle straatje richting Oude Kwaremont. Pech, het baantje wordt momenteel heraangelegd. We zetten door en pedalleren even door steengruis. Enkele honderden meters verder gaat het asfalt over in twee kilometer kasseien. Op de kinderkopjes heb je niet het gevoel dat de fiets de schokken goed absorbeert, terwijl dat eigenlijk wel zo is. Je schrijft het onterecht toe aan je goeie benen, maar dat maakt de ervaring alleen maar beter. Vier keer hijsen we onze 105 kilogram over de bult van Kluisbergen, pas dan staan we goed op de foto. Met de glimlach, want dit is genieten.

Tussendoor even uitrusten, met zicht op de Paterberg.
DCRB Tussendoor even uitrusten, met zicht op de Paterberg.

Gps

We volgen de blauwe Ronde Van Vlaanderen-bordjes, maar wie geen geografisch wonder is, krijgt ook een gps mee met voorgeprogrammeerde routes. Geen overbodige luxe, want de vele wondermooie wegeltjes van de Ardennen lijken allemaal op elkaar en voor je het in het snotje hebt, fiets je een paar dorpen verder hopeloos verloren. Terugkeren naar Oudenaarde kan dan verdomd pijn doen aan de dijen.


De afdaling richting Paterberg. We rijden ruim boven de 60 kilometer per uur. Nogmaals: dit is écht niet voor beginners die nog nooit op een racefiets gezeten hebben, al zijn de schijfremmen wel uitstekend om te vertragen.

Fietsenleverancier Johan Wannijn monteert twee klikpedalen.
Ronny De Coster Fietsenleverancier Johan Wannijn monteert twee klikpedalen.

Drinkbidon

Zodra we de steile bult - zoals de echte Flandriens op de kasseien en niet in het gootje - hebben overwonnen, vleien we ons even neer op een bankje. Prachtig uitzicht, zon op de snoet en al een eerste gevoel van zelfvoldoening. Op onze adem trappen, hebben we voorlopig niet gedaan: de fietsen zijn gemonteerd met zodanig kleine versnellingen dat je overal vlot boven raakt, zelfs op de gevreesde Koppenberg. Slim gezien.


Hoe verder richting en voorbij Ronse, hoe mooier de streek. In Louise-Marie stoppen we aan Taverne Louise omdat onze drinkbidon bijna leeg is. Een minpuntje: elke fiets heeft er maar één. Met de glimlach vult de ober de drinkbus weer bij. Rijd hier naar beneden en dan linksaf. Een aanrader, goeie rit! Hier ademt alles en iedereen koers. Hier is iedereen deel van het decor. Zelfs een journalist op een fiets waar hij nog nooit op reed.

Prijs waard?

Drie uur na vertrek staan we terug aan het Centrum in Oudenaarde. Fiets inleveren - poetsen doen ze daar wel, omkleden en richting brasserie. Daar wacht een Kwaremont-biertje, ook in de prijs inbegrepen.


Zijn dit nu 75 goed gespendeerde euro's? "Je krijgt echt veel voor die prijs", probeert Joris ons te overtuigen. "Ongeval- en diefstalverzekering, eten en drinken, een exclusieve fiets, drankje achteraf, pechverhelping en we maken ook werk van een goodiebag met onder andere kortingsbonnen op de fietsenmerken."


Blijft de vraag of zo'n 'state of the art'-bike noodzakelijk is voor een topbeleving. "Uit een rondvraag kwamen steeds dezelfde pijnpunten naar boven: de fietsverhuur in de regio is te beperkt of het materiaal is niet van topniveau. Met deze formule rijden we dat gat dicht, om het nog maar eens in wielerjargon te zeggen. Na elke rit vragen we elke klant of alles nog soepel loopt om de volgende huurder dezelfde ervaring te kunnen geven. Na een jaar evalueren we de staat van fietsen en vervangen we ze waar nodig."

Buitenlanders

Op weg naar de auto denken we met plezier terug aan deze dag. Zelf 75 euro neerleggen? Waarschijnlijk niet, maar we kunnen ons inbeelden dat Britten en Nederlanders deze formule zeer aanlokkelijk vinden. Het centrum mikt in de eerste plaats ook op buitenlandse wielertoeristen. "Zestig procent van de bezoekers zijn fietsliefhebbers met vakantie en maken een ommetje langs hier. Maar ook als je een professionele fiets eens uitvoerig wil testen is een dagje huren ook ideaal."


Meer info op www.crvv.be/nl/441-ride-like-a-pro.Meld een bug