Ga naar de mobiele website
^ Top

"Gigantische promotie voor de streek"

BURGEMEESTERS LOBBYEN VOOR PASSAGE VAN TOURRIT IN 2019

De Ronde van Frankrijk passeerde in 2004 al een keer door Geraardsbergen.
Foto MARC GOYVAERTS De Ronde van Frankrijk passeerde in 2004 al een keer door Geraardsbergen.
Dat de Tour de France in 2019 in Brussel start, is ook de burgemeesters in de Vlaamse Ardennen niet ontgaan. Zij zijn momenteel druk aan het lobbyen om de Tourkaravaan door hun grondgebied te laten passeren. "De bekendste wielerwedstrijd ter wereld hier laten voorbijkomen, zou een gigantische promotie betekenen voor onze streek", bedenkt Oudenaards burgemeester Marnic De Meulemeester.

Passeert de Tour de France in 2019 langs de Markt van Oudenaarde? Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) hoopt alvast van wel. De Tour De France van 2019 start namelijk in Brussel. Naast de openingsrit organiseert onze hoofdstad ook de tweede etappe.


Welk traject net wordt afgelegd is nog niet duidelijk, maar tal van gemeenten zijn momenteel druk aan het lobbyen om ervoor te zorgen dat de Tourkaravaan ook hun grondgebied doorkruist.

Al gesprekken

"Wij hadden twee jaar geleden al gesprekken met Tourbaas Christian Prudhomme over een passage van de Tour door onze stad", bekent De Meulemeester. "Er vond toen in Oudenaarde een congres plaats met alle organisatoren van wielerkoersen. Ik moest er zelf ook een toespraak houden en maakte van de gelegenheid gebruik om wat contacten te leggen. Hij heeft ons toen nog geen belofte gedaan, maar was wel enthousiast over onze stad", aldus de burgervader.


"Hij weet natuurlijk ook dat wij de aankomststad van de Ronde van Vlaanderen zijn en dat de koers hier leeft. We zullen de contacten nu in elk geval warm houden en hem eraan blijven herinneren dat we kandidaat zijn. Een passage over onze vernieuwde Markt met zowel het stadhuis als het Centrum Ronde van Vlaanderen in beeld, het zou in elk geval fantastisch zijn. Het zou ook passen in ons plan om meer internationale toeristen naar Oudenaarde te lokken."

Boost

Lobbyen, dat is wat ook de Zottegemse schepen voor Toerisme en Citymarketing Kurt De Loor (sp.a) gaat doen.


"Dit is een unieke opportuniteit die we ten volle moeten benutten. Met de kasseien van de Paddestraat en de Lippenhovestraat hebben we enkele troeven om uit te spelen. Een passage door Zottegem en bij uitbreiding de Vlaamse Ardennen, kan de regio een enorme boost geven. Bovendien past een doortocht in de Egmontstad perfect in de plannen om ons nog meer te profileren als wielerstad", klinkt De Loor enthousiast. In Brakel zijn er op dit moment nog geen plannen.


"Maar het is geen slecht idee om eens te polsen", zegt waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld). "Met Peter Van Petegem en nu Frederik Backaert hebben we hier toch ook enkele wielericonen. Al moet het wel financieel haalbaar zijn."


De Ronsese burgemeeser Luc Dupont (CD&V) vindt het een goed idee om samen met de andere burgemeesters eens samen te zitten om zo tot een sterker dossier te komen. "De Vlaamse Ardennen zijn een heel mooi decor voor een Tourrit, maar ze geraken natuurlijk niet van Brussel naar Ronse zonder in de omringende gemeenten te passeren", besluit Dupont.Meld een bug