Ga naar de mobiele website
^ Top

"Concurrentie Rock Zottegem te groot"

ORGANISATOREN TREKKEN NA 26 EDITIES STEKKER UIT KEERMES TEN DRIES

De Keermes Ten Dries lokte elk jaar heel wat volk naar Lierde.
Ronny De Coster De Keermes Ten Dries lokte elk jaar heel wat volk naar Lierde.
Er komt dit jaar geen nieuwe editie van Keermes Ten Dries in Sint-Maria-Lierde. "Nu we op zondag rechtstreekse concurrentie krijgen van Rock Zottegem, vinden we het financiële risico te groot geworden", klinkt het bij de organisatoren. "Ons verhaal is definitief voorbij."

Exact 27 jaar geleden startte de vereniging Koens Wielervrienden met een eenvoudige kermiskoers voor Koen, de zoon van Luc Coolens uit de Kleinendries. Koen heeft het als wielrenner niet zo lang volgehouden, maar het evenement is blijven bestaan én blijven groeien.


Zo zakten de laatste jaren telkens duizenden mensen af naar de Kleinendries, een zijstraat van de drukke N8. In 2013 hing het voortbestaan van de kermis al even aan een zijden draadje. De Koens Wielervrienden besloten toen om er een punt achter te zetten omdat de organisatie voor hen te zwaar was geworden.


Met Wim Du Ville als drijvende kracht werd echter snel een nieuwe groep vrijwilligers gevonden om zowat het grootste evenement in de gemeente verder te zetten. Nu houden echter ook zij het voor bekeken. "Het is met heel veel spijt in het hart dat we het einde van een stukje geschiedenis aankondigen", vertelt Wim Du Ville. "Maar nu we op zondag rechtstreekse concurrentie krijgen van Rock Zottegem, vinden we het financiële risico te groot geworden."

Wim Du Ville.
Ronny De Coster Wim Du Ville.

"Broek scheuren"

Voor het eerst in de geschiedenis van Rock Zottegem zal het festival drie dagen duren. Op zondag 9 juli komen Marco Borsato en Stan Van Samang. "En zij lokken net het publiek waar wij op mikken", vervolgt Du Ville. "Op zondag passeerden hier jaarlijks een resem Vlaamse artiesten de revue, zoals vorig jaar nog Sam Gooris, Swoop en Willy Sommers. Het is niet dat onze tent dit jaar de helft leeg zou blijven, maar het zou wel invloed hebben. We hebben ook altijd geweigerd om de Keermes betalend te maken. Daardoor was het nu al elk jaar hopen dat we financieel zouden rondkomen. Met 200 of 300 bezoekers minder, zouden we onze broek scheuren."

Geen ruzie

Het evenement verplaatsen naar een ander weekend was voor de organisatoren geen optie. "Organisatorisch was dat niet haalbaar. Er is ook geen ruzie binnen de organisatie", benadrukt Du Ville. "We deden het allemaal enorm graag."


De kans dat er volgend jaar wél een nieuwe editie komt, is klein. "Volgend jaar zal er opnieuw Rock Zottegem zijn. Ik neem de organisatoren van het festival niets kwalijk. Zij kregen het ook lastiger en moesten op zoek naar extra inkomsten. Hun extra festivaldag is helaas wel onze doodsteek geworden. Ons verhaal lijkt dan ook definitief voorbij. We beseffen dat we veel Lierdenaren teleurstellen en hopen dan ook oprecht dat er een nieuw initiatief in de plaats komt", besluit Wim Du Ville.Meld een bug