Turnsters en dansers onder één dak

STAD BOUWT GYMHAL VAN 800 VIERKANTE METER OP CAMPUS LOUIS ZIMMER

Tegen het voorjaar van 2019 zullen turnkringen Lierse en Lyra en de Academie voor Muziek, Woord en Dans samen onderdak krijgen in de nieuwe gymhal.
David Legreve Tegen het voorjaar van 2019 zullen turnkringen Lierse en Lyra en de Academie voor Muziek, Woord en Dans samen onderdak krijgen in de nieuwe gymhal.
De stad zal een grote gym- en danshal bouwen op de Campus Louis Zimmer aan de stadsvesten. Turnverenigingen Lierse en Lyra en de ballet- en dansschool van de Academie voor Muziek, Woord en Dans - die met 585 leerlingen uit haar voegen barst - krijgen een stekje onder hetzelfde dak. De nieuwbouw zou in het voorjaar van 2019 klaar zijn en net geen miljoen euro kosten.

De nieuwe gymhal van 800 vierkante meter komt er op vraag van de Koninklijke Turnkringen Lierse en Lyra. De 600 leden turnden in verschillende, onaangepaste en krappe zalen. De bovenverdieping wordt op maat van de dansschool van de Academie voor Muziek, Woord en Dans gemaakt. "De plannen moeten nog getekend worden, maar de werken starten in september 2018 en in het voorjaar 2019 hopen we dat de nieuwbouw klaar is", legt sportschepen Ivo Andries (Open VLD) uit.


Frank Verelst, voorzitter van de Lierse Turnkring en Wim Pelckmans, voorzitter van Lyra Turnkring, hebben vandaag de dag vooral problemen met de inrichting van de gymzalen. "De turnzalen waar wij nu onderdak vinden, worden voor alles gebruikt.


Daardoor moet er steeds opgeruimd worden. Wij verliezen zelfs leden aan omringende gemeenten die wel moderne accommodatie hebben", zegt Verelst.

200 leerlingen meer

Boven de gymzaal krijgt de Academie voor Muziek, Woord en Dans een gloednieuwe danshal. "Onze groei is enorm. We zijn al jaren de grootste academie van het land. En het niveau ligt hoog, kijk maar naar de vele prijzen die wij behalen. Dit schooljaar hebben we 200 leerlingen meer dan vorig jaar, wat ons op 3.276 brengt. In de dansschool gaat het om 585 leerlingen en 13 leerkrachten. Kleuterdansen, klassiek ballet, moderne en hedendaagse dans heeft zo'n succes dat we uit onze voegen barsten. We geven op drie plaatsen dansles, tot zelfs in de kapel en wijken vaak uit naar de Jezuiëtenkerk. Wij zijn heel blij met die nieuwe dansruimte (die 200 vierkante meter en 5 meter hoog zal zijn, red.)", zegt directeur Geert Hendrix.


Buurtbewoners merkten wel nog op dat zij twintig jaar geleden in een oase van rust woonden aan de groene stadsvesten. "Daar zijn een buitenschoolse opvang en tennisvelden bijgekomen, en straks dus nog een gym- en danshal. Kan u ons garanderen dat er geen geluidshinder gaat zijn?"


Sportschepen Ivo Andries stelde de mensen gerust met de verzekering dat de danshal zeker geen discotheek is.