Straatfeest voor jarige Julia (105)

BUURTCOMITÉ NEETENBEEMD GEEFT BEWOONSTER MAASFORTBAAN ONVERGETELIJKE DAG

Julia omringd door de Lierse Keersters.
Aerts Marc Julia omringd door de Lierse Keersters.
Buurtcomité Neetenbeemd heeft de 105de verjaardag van Julia Van Hool gisteren stevig gevierd. De kwieke Julia kon de reuzenstoet en het optreden van de Lierse Keersters in de Maasfortbaan, waar ze al sinds 1936 woont, erg appreciëren.

Een stoet met reus Wardje, de Lierse Keersters, de buren en kleindochter Sophia op kop wandelde tot aan het huis van Julia. Trots stond ze de vrolijke bende op te wachten en met een grote glimlach nam ze de felicitaties en geschenken in ontvangst.


Wanneer de Lierse Keersters 'lang zal ze leven' inzetten, kan er zelfs een klein dansje af. "Sinds vanmorgen 9 uur ben ik bij haar om onder andere haar nagels te lakken", aldus kleindochter Ilse. "Ze liet wel eens verstaan dat zo'n feest niet meer moest. Maar niets doen, is maar triestig. Het is spijtig dat een buurvrouw de feestplannen heeft verraden, maar zo was ze wel een beetje voorbereid en keek ze er absoluut naar uit." 105 of niet, zelfs de kleinsten van de familie geeft ze nog kennis door. "Mijn dochter Sophia ziet ze graag komen. Ze kaart met haar en leert ze haar naaien."

Er werd zelfs een levensgrote affiche van Julia gemaakt. Op haar 'troon' kon ze rustig de stoet zien aankomen.
Aerts Marc Er werd zelfs een levensgrote affiche van Julia gemaakt. Op haar 'troon' kon ze rustig de stoet zien aankomen.

Bus

De drijvende kracht achter het straatfeest was het buurtcomité Neetenbeemd. "Drie weken geleden zijn we met de voorbereidingen gestart en dankzij de giften van de buren hebben we ook mooie manden met etenswaren kunnen afgeven. Het is echt prachtig om Julia te vieren. Weet je dat ze nog maar juist met de bus naar Heist-op-den-Berg is gereden en dat op haar 105de. Daarnaast zijn we heel erg tevreden met de opkomst van de buren", zegt Chris Leyzen van Neetenbeemd.


Terwijl Julia binnen verder de felicitaties in ontvangst nam van onder andere een delegatie van het stadsbestuur klonk de rest van de aanwezigen op straat op Julia's verjaardag. Zoon Marcel ziet meteen een nieuwe uitdaging voor zijn moeder: "Ze woont in huisnummer 106, dat ze nu ook maar 106 jaar wordt."


"Het doet deugd om te zien dat ik zoveel vrienden heb. Ik heb wel altijd in de Maasfortbaan gewoond sinds 1936. In 1934 ben ik getrouwd en twee jaar later hebben mijn man en ik een beetje verder hier een beenhouwerij geopend. Toen mijn man stierf, heeft mijn jongste zoon de zaak overgenomen en ik ben hem blijven helpen tot mijn tachtigste."


Ook met 105 op de teller staat ze nog op eigen benen. "Ik kook graag mijn eigen potje met verse groenten uit mijn tuin. Voor dat eten in plastic pakjes ben ik niet te vinden", vertelt Julia. Haar vier kinderen, twee kleinkinderen en achterkleinkind zijn haar grootste geluk. "Daarom wil ik hier zo lang mogelijk blijven om mijn kinderen te ontvangen. Want als ik naar een rusthuis ga, is het precies alsof ik mijn kinderen zou buitensluiten. Het zijn zo'n brave. Ik hoop er alvast nog veel jaren bij te doen."

Reus Wardje liep mee in de stoet.
Aerts Marc Reus Wardje liep mee in de stoet.