Schepencollege blijft quasi ongewijzigd

Enkel Annemie Goris nieuwe naam

Het nieuwe schepencollege van Lier werd vandaag voorgesteld.
David Legreve Het nieuwe schepencollege van Lier werd vandaag voorgesteld.
Het nieuwe schepencollege van Lier werd woensdag voorgesteld en wat blijkt: de samenstelling verschilt amper van het huidige college. Alleen Anja De Wit en Lucien Herijgers (beiden N-VA) vallen af, terwijl Annemie Goris namens N-VA er bij komt.

Dat N-VA en Open VLD hun bestaande coalitie verder zouden zetten was al langer geweten. Dat burgemeester Frank Bogaerts (N-VA) zichzelf opvolgt en zich na drie jaar laat vervangen door partijgenoot Rik Verwaest ook. Verwaest begint aan de nieuwe legislatuur als schepen (dat is hij nu ook al red.) en verder blijven Rik Pets (N-VA), Bert Wollants (N-VA) en de liberalen Marleen Vanderpoorten, Walter Grootaers en Ivo Andries op post.

Versterkt

“Onze partijen zijn sterker uit de verkiezingen gekomen en dus lag deze keuze voor de hand”, aldus de meerderheid. De meeste schepenen behouden hun bevoegdheden. Alleen huidig OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten krijgt een ander takenpakket. Vanderpoorten erft onder andere Patrimonium van Anja De Wit (die stopt met de politiek red.) en krijgt de gloednieuwe posten Wijkwerking en Participatie.

Enige nieuwkomer in het schepencollege is huidig gemeenteraadslid Annemie Goris. Zij krijgt Sociale Zaken, Welzijn, Gezin, Kinderopvang, Senioren, Integratie en Gehandicaptenbeleid onder haar vleugels. Nadat Rik Verwaest burgemeester wordt, komt er wel nog een nieuwkomer bij in het college: Ilse Lambrechts. Zij mag eerst drie jaar roderen als raadslid. Verder zal er dus één schepen minder zijn. Lucien Herijgers valt af, maar mag zich de komende zes jaar wel voorzitter van de gemeenteraad noemen. 

Beloftes

De nieuwe beleidsploeg lichtte ook een tipje van de sluier over haar toekomstplannen. Zo wil ze streven naar een klimaatneutrale stadsorganisatie, grote projectontwikkelaars mee laten betalen voor de aanleg van openbaar groen, de belasting op leegstaande winkelpanden verhogen, meer investeren in beveiligingscamera’s, werk maken van de renovatie van de Sint-Gummaruskerk en het begijnhof en inzetten op een grotere burgerparticipatie. Verder beloofde het stadsbestuur dat de opcentiemen op de onroerende voorheffing en personenbelasting de komende zes jaar niet zullen worden verhoogd.

In de loop van januari hoopt men met een gedetailleerd bestuursakkoord naar buiten te komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.