Ga naar de mobiele website
^ Top

Overdag agent, 's avonds tekenaar

HOOFDINSPECTEUR POLITIE MAAKT STRIP ROND VOETBAL

Dirk 'D'Auwe' Van der Auwera met zijn strip.
David Legreve Dirk 'D'Auwe' Van der Auwera met zijn strip.
Overdag vangt hij als hoofdinspecteur bij politie Lier misdadigers, 's avonds tekent hij onder z'n kunstenaarsnaam D'auwe strips. En net bij het begin van het EK heeft Dirk Van der Auwera z'n eerste voetbalstrip klaar, 'FC Schwalbe'. "Aan één pagina heb ik snel 10 uur werk."

"FC Scwalbe gaat niet over een bestaande voetbalploeg maar is een ludieke strip met hilarische toestanden die bij elk team kunnen gebeuren. Uitgever Strip 2000 in Eindhoven vroeg me om een strip te maken over voetbal en voor de rest mocht ik mijn goesting doen. Ik ben beginnen nadenken over een leuke invalshoek, want ik moet zeggen dat ik geen supergrote voetbalfan is. Maar uiteindelijk is het idee van F.C. Schwalbe ontstaan. De ploeg denkt dat ze allemaal wereldvoetballerszijn maar ze bakken er niets van. Er ontstaan al snel hilarische toestanden en er loopt van alles mis. De vaste personages zijn de coach, de voorzitter, de poetsvrouw, de terreinverzorger en enkele voetballers. Daarnaast spelen er onder meer een zeer bevallige clubdokter en een iets minder bevallige kinesiste mee."


Het concept doet denken aan F.C. De Kampioenen, maar is er volgens Van der Auwera niet mee te vergelijken. "Mijn reeks draait zowel om acties op het voetbalplein als ernaast. Bedoeling is dat er nog strips rond voetbal worden uitgegeven en daar ga ik zeker voor zorgen."

Een beeldje uit de strip.
David Legreve Een beeldje uit de strip.

Strafwerk op school

Heel zijn vrije tijd spendeert Van der Auwera aan strips. "Ik schrijf de verhalen, teken de figuurtjes en kleur ze in. Een leeg blad wordt drukklaar afgeleverd. Aan één pagina werk ik toch wel tien tot twaalf uur, afhankelijk van het aantal figuurtjes. Maar 't is mijn passie al van kleins af aan. In 't school kreeg ik strafstudie omdat ik altijd aan het tekenen was...", vertelt Dirk Van der Auwera.


D' Auwe - z'n artiestennaam - illustreerde zo'n 17 stripverhalen. Onder andere Lier in de ban van Kofi Annan, Het geheim van de Donkkoers en Lierse dribbelt de Chinese muur komen uit zijn koker. D'Auwe signeert in Standaard Boekhandel vandaag zaterdag 11 juni in Lier tussen 11.30 en 15 uur, 18 juni in Berlaar 10.30-13 uur, 23 juni tijdens de Lierse avondmarkt 18.30-20 uur, 31 juli 14-18 uur in het Spuihuis Oever 33 Lier met expo van orgineel werk.

Meer over


Meld een bug