Ook Volmolen weert relschoppers

NA LA ROCCA TWEEDE CLUB DIE START MET SYSTEEM VAN SAFE ZONE'S

(v.l.n.r.) Manager Joachim Bosmans en eigenaar Guy Dierckx tekenen de overeenkomst in bijzijn van burgemeester Frank Boogaerts en korpschef Werner Cazaerck.
Tim Van Der Zeypen (v.l.n.r.) Manager Joachim Bosmans en eigenaar Guy Dierckx tekenen de overeenkomst in bijzijn van burgemeester Frank Boogaerts en korpschef Werner Cazaerck.
Na La Rocca is club Volmolen de tweede Lierse discotheek die start met Safe Zone's, een systeem dat relschoppers identificeert. De nieuwe aanpak lijkt te werken. Op twee maanden tijd startte de politie van Lier al vier dossiers op na incidenten in La Rocca.

"Voor ons was het belangrijk om deel te nemen aan het project", zegt uitbater Guy Dierckx. "Op die manier kunnen we heethoofden, die het hier wat komen verzieken, in de toekomst de deur wijzen."


Het systeem is simpel. Mensen, die een stapje in de wereld zetten en besluiten om af te zakken naar Club Volmolen of La Rocca, zullen bij het aanmaken van een lidkaart hun identiteitskaart moeten tonen. Daarna zal die door een kaartlezer gehaald worden en wordt de identiteit van de bezoeker gecontroleerd aan de hand van een interne databank van de lokale politie. Als je niet gekend bent als amokmaker of relschopper zal je de club mogen betreden, zo niet wordt de politie erbij gehaald en wordt de relschopper de toegang geweigerd.

Het systeem wordt getest.
Tim Van Der Zeypen Het systeem wordt getest.

Netwerk uitbreiden

Ook burgemeester van Lier Frank Boogaerts (N-VA) is tevreden met de uitbreiding van het systeem naar Club Volmolen. "Bij het voorstellen van het systeem hadden we al gehoopt dat ook andere uitgaansplaatsen het zouden overnemen", klinkt het bij de burgervader. "Op die manier proberen we Lier om te vormen naar een stad waar men op voorhand weet dat er controle is." De stad hoopt het netwerk ook de komende maanden nog verder uit te breiden.


"Ik denk dan bijvoorbeeld aan andere zaken of grote evenementen waarbij men in het verleden ook al gekampt heeft met overlast", gaat Boogaerts verder. "Hoe meer mensen zich achter het systeem gaan scharen, hoe groter het positieve effect."

Vier dossiers

Sinds de start van het systeem in La Rocca midden februari heeft de politiezone al vier dossiers opgesteld. "Dat wil zeggen dat er zich sindsdien vier incidenten hebben voorgedaan in de dancing die wij nu verder onderzoeken", klinkt het bij commissaris Stijn Van der Bulck.


"De betrokken personen zullen binnenkort uitgenodigd worden om hun versie van de feiten te geven. Daarna pas valt de beslissing."

Club verlaten

Als de lokale politie van Lier samen met de stad beslist om een toegangsverbod uit te spreken, zal hun naam bijgehouden worden. Bij een volgend bezoek aan een dancing of evenement met een Safe Zone-systeem, zal hun naam in het rood verschijnen en moeten ze de club verlaten. Daarnaast riskeren ze ook nog een administratieve sanctie.