Onverwoestbare liefde voor Lyra

TWEE SUPPORTERS BUNDELEN 107 JAAR GESCHIEDENIS VOETBALCLUB IN BOEK

Hugo Broes en Peter Mariën, beiden supporters in hart en nieren van voetbalclub Lyra uit eerste provinciale, brengen een boek uit over hun club, die 107 jaar bestaat. "Mijn vader Louis nam mij al mee naar Lyra toen ik nog maar vier was. Hij bracht me de liefde voor deze prachtige club bij en aan hem draag ik dit boek op. Peter doorploegde archieven en bibliotheken", vertelt Hugo. Het oude stadion is gesloopt, maar de clubliefde voor Lyra is onverwoestbaar.

Niemand kan nog mooier dan Hugo Broes (70) het Lyra-gevoel verwoorden. "Ik was amper vier jaar toen mijn vader mij al mee nam naar 'de Lyra'. Tijdens de vakanties speelden wij op de terreinen, wat in feite niet mocht. We kropen in de tribunes. Die tijd vergeet ik nooit. Het voetbalstadion is gebouwd in 1912 en gelijktijdig het Lyra-café. Het voetbalterrein had destijds twee goals en een omheining, meer was er niet. De eerste tribune is pas in 1920 gebouwd en in 1932 uitgebreid."

Het 'oude' Lyra speelde met stamnummer 52. "In de gouden jaren (de jaren 20 en 30 van vorige eeuw, red.) kwamen naar een match van Lyra tegen Lierse tot 12.000 toeschouwers kijken. Speelde Lyra tegen Anderlecht, dan moesten ze zelfs klapstoeltjes bij zetten. Als Lyra dan won, was de sfeer onbeschrijfelijk. Na de match trok een fanfare met de aanhang en met vlaggen al spelend naar de Grote Markt."

Lyra voetbalde twaalf seizoenen in de hoogste klasse en 28 seizoenen in tweede.

Hugo Broes vertelt anekdotes bij de vleet. "In café 'Bij Marie' tegenover zaal Vredeberg hadden ze een papegaai die het volledige Lyralied zong: 'vooruit, vooruit, vooruit, wij zijn de fiere Lyra- zonen...'"

Duif brengt doelpunt

Nog een leuke anekdote dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. "Telefoons waren toen nog niet ingeburgerd, maar de Lyra-supporters vonden er iets op om bij verplaatsingen het thuisfront op de hoogte te houden. Supporters namen een korf met duiven mee. Iedere keer als Lyra een goal maakte, werd aan de poot van een duif een briefje met de stand vastgebonden en de duif vloog naar de til van een bevriende duivenmelker. De duivenmelker haastte zich dan naar het stadion om de stand meteen door te geven, zodat de fans in Lier op de hoogte bleven. Dat zorgde ervoor dat als Lyra gewonnen had aan het station soms duizend supporters de spelers stonden op te wachten."

Opnieuw gestart

De glorietijd van Lyra duurde tot in 1961. Nadien degradeerde de club meer dan eens. In 1971 fusioneerde de voetbalafdeling van Lyra zelfs met Lierse SK. Fans die de fusie niet hadden verteerd, startten in 1972 met het nieuwe Lyra in vierde provinciale. Het huidige stamnummer is 7.776.

Lyra voetbalt momenteel in eerste provinciale. Van de negentien supportersclubs van vroeger schiet er nu nog één over: Center. Het stadion van Lyra aan de Mechelsesteenweg is gesloopt voor de bouw van 102 appartementen. Op 4 mei 2014 speelde Lyra na 102 jaar de laatste match in het oude voetbalstadion, wat gepaard ging met een groot afscheidsfeest. Tot wanneer de bouw van nieuwe terreinen op de Hoge Velden is afgewerkt, voetbalt de club op de Doelvelden bij SK Berlaar.

Sam Wijckmans, 25 jaar voorzitter van Lyra Voetbal, is bijzonder fier op het prachtige en lijvige boek 'Koninklijke Lyra TSV 100 Plus'. Naast het voetbal heeft Lyra telt nog afdelingen, zoals de turnkring, tennisclub, basketbalclub en de atletiekafdeling. "Dit boek is een geweldig encyclopedisch werkstuk, waar Hugo en Peter meer dan 1.500 uren aan besteed hebben. Zij brengen 300 pagina's, waarvan dertig in kleur met foto's, uitslagen, ploegopstellingen, spelerslijsten, pioniers en alle voorzitters en trainers van 1910 tot nu", zegt Sam Wijckmans.

Het boek kost 32 euro en is te koop in de krantenwinkels Obelix (Eikelstraat), Gidi (Berlaarsestraat), 't Pannenhuis (Antwerpsesteenweg) en Bogaerts (Lisp). Meer info: www.lyratsv.be en hugobroes@telenet.be.

De stadsderby Lierse-Lyra op 3 mei 1953. De stand is 2-2 op het moment dat de foto wordt gemaakt.
David Legreve De stadsderby Lierse-Lyra op 3 mei 1953. De stand is 2-2 op het moment dat de foto wordt gemaakt.
Auteurs Hugo Broes en Peter Mariën presenteren hun boek over Lyra in het bijzijn van Lyra-voorzitter Sam Wijckmans.
David Legreve Auteurs Hugo Broes en Peter Mariën presenteren hun boek over Lyra in het bijzijn van Lyra-voorzitter Sam Wijckmans.
De fanfare speelt in het stadion, een beeld van voor de Tweede Wereldoorlog.
David Legreve De fanfare speelt in het stadion, een beeld van voor de Tweede Wereldoorlog.