Ontwikkelingslab laat kinderen weer spelen

Ann De Wilde en Liesbeth Verhoeven lanceren bodymap.be.
Foto Legreve Ann De Wilde en Liesbeth Verhoeven lanceren bodymap.be.
Liesbeth Verhoeven en Ann De Wilde uit Lier hebben hun 'Ontwikkelingslab' ontworpen dat kinderen en ouders moet stimuleren om weer te spelen.

"Vooral de laatste vijf jaar is onze maatschappij zo modern en makkelijk geworden dat kinderen niet meer bewegen. Met de opkomst van de Ipad zitten ze nog meer in de zetel. Maar kinderen moeten juist bewegen om hun hersenen te stimuleren om later goed te kunnen lezen, schrijven of zich te concentreren", vertelt Liesbeth.


Samen met Ann en haar zaak Bodymap doorkruisen ze scholen en kinderdagverblijven in gans Vlaanderen om hun werkwijze voor te stellen. "Na ons bezoek merkten we dat ouders of leraren om extra informatie en coaching vroegen. Dat kan nu via de website www.ontwikkelingslab.be. Alle vaardigheden die kinderen per leeftijd moeten oppikken staan er op vermeld met daarbij het nut voor later en tweeduizend speelse oefeningen. Met dit lab zijn we zeker al uniek in België, Nederland en Engeland."


Liesbeth en Ann richten zich op kinderen van 0 tot 7 jaar. "Dat is de belangrijkste leeftijd, dan worden de motoriek en hersenen gevormd. Kinderen mogen televisie kijken maar laat ze nog altijd meer spelen en ravotten. In onze kinderjaren was dit vanzelfsprekend maar in de huidige maatschappij niet meer."


Met hun 'Ontwikkelingslab' geven ze ontelbare tips. "Kinderen die op school niet kunnen stilzitten en zich niet kunnen concentreren hebben meestal een onderontwikkeld evenwichtsorgaan. Laat kinderen maar op smalle muurtjes van voortuintjes lopen of beter zet een mini-trampoline in huis. Want spelen moet niet alleen buiten kunnen ook binnen." (FSL)