Kylan (2,5) gaat naar kleuterklas

NA LEVENSREDDENDE OPERATIE AAN DE LUCHTPIJP IN ZWITSERLAND

Kylan (vooraan) met zijn zusje Milicia en zijn broertje Owen aan de Sint-Ursulaschool Pullaar.
Marc Aerts Kylan (vooraan) met zijn zusje Milicia en zijn broertje Owen aan de Sint-Ursulaschool Pullaar.
Voor Julie Van Dessel en Nico Van Houtven is het wel een hele speciale eerste schooldag. Hun zoontje Kylan (2,5) zag meer ziekenhuizen dan veel volwassenen en onderging eind 2015 een levensreddende operatie aan zijn luchtpijp in het Universitair Ziekenhuis van Lausanne (Zwitserland). Wekenlang lag hij in coma. Maar vandaag stapt het jongetje fier naar de kleuterklas.

"Ik heb een Piet Piratenboekentas", kirt Kylan, terwijl hij met zijn zusje Milicia en broertje Owen naar de Sint-Ursulaschool Pullaar stapt. Mama, papa en de grootouders stralen. "Hij komt van zover... niemand snapt dat hij na zo'n lijdensweg nu naar school kan. Maar het is een vechter! Woensdag zijn we nog met Kylan in het UZA Edegem op controle geweest en alles was in orde. We hebben zo'n zware periode achter de rug en zijn diep gelukkig dat het nu al zo goed gaat met Kylan. Maar we blijven voorzichtig, natuurlijk", vertelt mama Julie.

Kylan in februari 2016.
David Legreve Kylan in februari 2016.

Vijf operaties

Kylan was amper 20 dagen oud toen hij besmet werd met een virus verwant aan de griep. Hij kon zeer moeilijk ademen en amper drinken. Door complicaties kreeg Kylan een vernauwing in zijn luchtpijp en kreeg hij nog alleen zuurstof via een gaatje niet groter dan een speldenkopje. Zijn enige optie was een operatie in een gespecialiseerde kliniek in Lausanne (Zwitserland). Er werden vier kraakbeenringen uit zijn luchtpijp verwijderd. De operatie was geslaagd maar Kylan werd weken in coma gehouden. Toen hij ontwaakte, volgden helaas complicaties. Na die eerste zware operatie volgden er nog vier. Daarna mocht hij naar het revalidatiecentrum in Pulderbos. Na vele bange maanden mocht hij eindelijk naar huis", vertelt mama Julie.

Sterk beertje

Kleine Kylan heeft in zijn leven intussen meer ziekenhuizen gezien dan veel volwassenen. "Maar onze Kylan is een sterk beertje geworden. Hij is zo blij dat hij met zijn vriendjes Zowé en Vince naar de kleuterklas van juf Pats mag. De juf kent ons verhaal en ze weten op school dat Kylan geopereerd is. Dat is nodig, want tijdens het eten moet er opgelet worden dat Kylan zich niet verslikt. Zijn hoofdje en keel zijn gevoelige plekken, Kylan heeft een verkorte luchtpijp en moet nog kraakbeen aanmaken. Zijn stemmetje is nog hees maar je kan hem perfect verstaan.


Indien er toch iets zou gebeuren, moet Kylan met urgentie naar de spoed in Duffel of het UZA. De dokter heeft een dossier voorbereid voor de school, zodat ze goed weten welke stappen ze moeten volgen. Kylan draagt ook op school een sjaaltje om zijn keel te beschermen. De andere kindjes weten zo ook dat ze niet ruw met Kylan mogen omgaan", vertelt mama Julie. "En de stress blijft natuurlijk een beetje. 's Nachts gaan we geregeld kijken of hij wel goed slaapt. En we durven Kylan ook nog geen uitstapjes met school te laten doen. Maar we zijn dolgelukkig dat 'ons beertje' het zo goed doet", vertelt mama Julie Van Dessel nog.