Koppel onthield tweeling van voeding: celstraf van 18 maanden

Rechtbank van Mechelen
David Legreve Rechtbank van Mechelen
Een koppel uit Lier heeft een effectieve celstraf gekregen van achttien maanden. De twee stonden vorige maand terecht voor de verwaarlozing van hun tweeling.

Het onderzoek werd opgestart nadat de kinderen werden binnengebracht in het ziekenhuis. De tweeling was op dat moment anderhalf jaar oud. Volgens het parket waren de kinderen zwaar ondervoed. Zo werden er ontwikkelingsachterstanden vastgesteld. “De kinderen konden niet zelfstandig zitten en wogen bijna de helft minder dan wat een normaal kind van die leeftijd moest wegen”, luidde het in de vordering van het parket. “Het koppel had ook nog twee oudere kinderen. Ook bij hen werden ontwikkelingsachterstanden vastgesteld.”

De ouders betwisten de feiten. Volgens hen kreeg de tweeling wel elke dag eten. Volgens de verdediging hadden de ouders bovendien niet opzettelijk gefaald. “Ze waren onvoldoende gewapend om voor de kinderen te zorgen”, zei hun raadsman. “Ze hebben nooit opzettelijk eten achtergehouden.” De verdediging vroeg de vrijspraak, maar daar ging de rechtbank niet op in. Ze veroordeelde het koppel tot een celstraf van achttien maanden effectief. Aan de tweeling, die inmiddels geplaatst werd bij een pleeggezin, werd een provisionele schadevergoeding toegekend van 1.000 euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.