Homejackers overvallen huisdokter (85) op rust
en roven 40.000 euro aan juwelen weg

Ferdinand Dom toont zijn pols vol bloeduitstortingen. De andere ligt helemaal open en zit in een verband.
WVK Ferdinand Dom toont zijn pols vol bloeduitstortingen. De andere ligt helemaal open en zit in een verband.
De Lierse huisdokter op rust Ferdinand Dom (85) is in de nacht van vrijdag op zaterdag het slachtoffer geworden van een homejacking. Drie onbekende mannen drongen zijn woning binnen en plunderden zijn huis. Ze maakten juwelen buit ter waarde van 40 à 45.000 euro.

De inbrekers drongen enkele minuten voor 4 uur de woning in de Heilige-Geeststraat in hartje Lier binnen via de voordeur. “Ik werd wakker van het gestommel beneden, maar had niet onmiddellijk argwaan. Het gebeurt wel vaker dat een van de kleinzonen hier komt slapen als ze zijn uit geweest in de stad om de verplaatsing naar huis niet meer te moeten maken”, doet Dom het verhaal.

Eén greep mij bij mijn polsen vast en hield mij zeker een kwartier lang in bedwang op het bed. In mijn jonge jaren was ik krachtpatser en was het geen waar geweest

Ferdinand Dom (85)

Alleen duurde het gestommel volgens de gepensioneerde huisarts abnormaal lang. Op het moment dat het licht aanging in de gang, wist hij dat er iets mis was. Een indringer bleef beneden op wacht staan, de twee anderen drongen zijn kamer binnen. “Een greep mij bij mijn polsen vast en hield mij zeker een kwartier lang in bedwang op het bed. In mijn jonge jaren was ik een krachtpatser en was het geen waar geweest – hij was dood geweest - maar nu kon ik niks doen.”

Kluis

Terwijl Dom op bed lag, ging de andere gangster op zoek naar waardevolle spullen. Hij brak de kluis in de badkamer uit en droeg die met behulp van een deken samen met een kompaan naar beneden. De homejackers maakten een kleine som geld buit, maar vooral juwelen. Doms echtgenote Jeannine Joris (79) schat de waarde op 40 à 45.000 euro. “Ze hebben emotionele waarde. Er waren sieraden van mijn moeder bij.”

Ze was toevallig niet thuis. “Een firma kwam werkzaamheden uitvoeren in de tuin van ons buitenverblijf in Oostduinkerke, waar ze overigens ook al drie keer hebben ingebroken”, verklaart ze. “Het is schandalig. Dat zoiets gebeurt in een apotheek of bij juwelier oké, maar toch niet in een privé-huis? Dit is als in een film.” Ze vindt het erg dat ze er niet was op het moment van de homejacking. “Maar mijn man en kinderen zeggen dat dit maar goed is ook. Ik had mij niet laten doen, maar mogelijk hadden ze mij dan zwaarder toegetakeld.”

Polsen

Dom raakte ook gewond aan beide polsen. Een pols lag open, de andere zit onder de donkerpaarse bloeduitstortingen. De daders zijn spoorloos. De politie startte een onderzoek, maar dat belooft niet gemakkelijk te worden. Dom kon niemand herkennen. “De overvallers waren gemaskerd en droegen hoofddeksels en handschoenen. Ze hebben mij niet aangesproken, maar praatten enkel tegen elkaar in een taal die ik niet kende. Mogelijk was het Portugees.”

Dom vermoedt dat de inbrekers ervaring hebben in het vak. “Het waren professionelen. Dat ze hier binnendrongen, is ofwel puur toeval ofwel waren ze getipt”, zegt de gepensioneerde huisarts. Of hij zich nu onveilig voelt in huis? “Dat niet. Ik ben 85. Ik heb in mijn leven geleerd nooit te panikeren.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Ze" riskeren"niets, of toch 'onder voorwaarden' wat dat ook moge zijn...afschrikking is er niet bij..justitie doet het omgekeerde...wees welkom in de gevangenis,(dat is nog niet zeker) en daar wachten een heleboel 'faciliteiten" op u, om daar uw leven aangenamer te maken...zoals een weekend naar huis, onbeperkt bellen, surfen....

 • Inge Chico

  In plaats van daar in Brussel onnozel te doen over belachelijke dingen zouden ze beter iets concreets doen om de veiligheid van ons burgers te garanderen. In plaats van de gevangenissen te voorzien van luxe zouden ze beter de straffen strenger maken en uitvoeren. Criminelen juichen onze gevangenissen toe en zien dit als tijdelijk verlof.

 • Paul Dernies

  onze Schone ouden dag ! Dat staat ons te verwachten

 • carmen Van de casteele

  Triestig, dat je dat moet meemaken op zo een leeftijd. Veel moed en een snel herstel. Hopelijk vinden ze de daders vooraleer ze nog slachtoffers maken.

 • Wesley Kenis

  Ik vind het een beetje toevallig dat ze wisten dat de kluis in d badkamer was...