Gysbrechts en Grootaers niet verkozen

Peter Gysbrechts.
Foto Legreve Peter Gysbrechts.
De Open Vld'ers uit onze regio kregen het zoals verwacht erg lastig in "de moeilijkste provincie". Liers schepen Walter Grootaers haalde geen zetel in de Kamer, ondanks 10.253 voorkeurstemmen. Peter Gysbrechts, binnenkort burgemeester van Putte, moest zijn zetel in het Vlaams Parlement vaarwel zeggen.

"Het resultaat was te verwachten", reageren ze allebei. Regionaal gezien zijn ze wel tevreden. "In Mechelen en Lier deed Open Vld het goed. Het is in de Kempen dat we die derde zetel verloren."


Ook hun aantal stemt de heren tevreden. "Met mijn 4.915 voorkeurstemmen ben ik blij", aldus Gysbrechts. "Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu ik geen zetel heb in het Vlaams Parlement, kan ik me meer toeleggen op het werk in mijn gemeente." Gysbrechts wordt wellicht de nieuwe burgemeester van Putte, nadat de gemeente onbestuurbaar werd verklaard onder CD&V-bewind.


"Over 10.253 voorkeurstemmen mag ik niet klagen", reageert Grootaers. "Het is hinken op twee gedachten, al zal je me niet zien springen van blijdschap. Aan de andere kant geeft het me moed om verder te doen als Liers schepen."


Marleen Vanderpoorten (Open Vld) nam afscheid van de nationale politiek met 5.306 voorkeurstemmen. Ze kwam nationaal voor een laatste maal op als lijstduwer van de opvolgers voor het Vlaams Parlement. (AVH/FSL)