Buurt Rijksnormaalschool haalt slag thuis

PLANNEN AANGEPAST, 164 BEZWAARSCHRIFTEN INGETROKKEN

Zo zal de site van de Normaalschool aan het Kluizeplein er uitzien.
Foto David Legreve Zo zal de site van de Normaalschool aan het Kluizeplein er uitzien.
Buurtbewoners van de voormalige Rijksnormaalschool hebben hun bezwaren tegen de plannen voor de site ingetrokken. "De burgemeester heeft de plannen laten aanpassen", zeggen Johan Jacobs en Herwig Van Campenhout van de buurtcomités.

Buurtbewoners van 570 gezinnen uit de Kluizestraat, de De Heyderstraat, Sint-Gummarusstraat, Hazenstraat, Lindestraat, Peperstraat en Berlaarsestraat voerden actie tegen de plannen van de voormalige Rijksnormaalschool en dienden 164 bezwaarschriften in. Nu trekken ze plots hun bezwaren in. Heeft dit toevallig iets te maken met de nakende verkiezingen? Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) antwoordde: "Nee, dit staat er volledig los van. Wij hebben in de nacht van woensdag op donderdag een akkoord bereikt waar alle partijen zich in konden vinden. De klacht van de buurt waarbij beroep tegen de stad werd aangetekend bij de bestendige deputatie, werd ingetrokken omdat wij de plannen hebben laten aanpassen", legt Boogaerts uit. De aankoop van de Rijksnormaalschool gebeurde door Marleen Vanderpoorten (Open Vld) en schepen Walter Grootaers (Open Vld) in de vorige legislatuur die ook het idee lanceerden om de site een mooie en creatieve invulling te geven.

Inkijk beperkt

De burgemeester legt verder uit dat er een aantal appartementen niet gerealiseerd werden om de inkijk bij bestaande woningen te beperken. Er worden ook bomen bijgeplant om inkijk te vermijden in de Berlaarsestraat. In de Kluizestraat wordt de architectuur van nieuwe woningen aangepast, de derde bouwlaag wordt terug getrokken. Ook de vierde bouwlaag van het nieuwe gebouw aan het Kluizeplein wordt beperkt. Het pand in de Berlaarsestraat (24 en 25) wordt afgebroken om een inrit te realiseren en zal bij de heropbouw een gevel in metselwerk krijgen dat bij het straatbeeld past", legt Boogaerts uit.

Parkings verbonden

In plaats van twee gesplitste parkings zullen de parkings nu met mekaar verbonden worden. Er komt een inrit via de Berlaarsestraat en één via het Kluizeplein. De burgemeester belooft ook dat er geen verkeer van de site via het Kluizeplein naar en door de wijk Het Looks kan rijden. "Om tegemoet te komen aan de bekommernissen van de buurt komt er een geluidsarme poort aan de inrit van de ondergrondse parking tussen 22 en 7 uur. De nieuwe gerealiseerde buurtwinkels worden niet als nachtwinkel verkocht of verhuurd. Scheidingsmuren worden behouden en niet afgebroken."


De buurt vindt dat ze veel vroeger hadden moeten geinformeerd worden. "Dan hadden wij geen strijd moeten voeren", zegt Johan Jacobs van het buurtcomité nog.