105, maar drie keer per dag op hometrainer

OUDSTE INWOONSTER JULIA VAN HOOL WOONT NOG ALLEEN EN ZIT ALLESBEHALVE STIL

Julia Van hoof (105) op haar hometrainer, een ritueel dat ze drie keer per dag herhaalt.
David Legreve Julia Van hoof (105) op haar hometrainer, een ritueel dat ze drie keer per dag herhaalt.
Ze is 105, zit nog elke dag drie keer op haar hometrainer, kookt haar eigen potje en doet zelf de was. Oudste inwoonster van Lier Julia Van Hool doet haar dokter en familie elke dag versteld staan. "Ons moeder is uniek", aldus zoon Flor (73).

Julia Van Hool woont al 75 jaar in de Maasfortbaan. Zij en haar echtgenoot René Op de Beeck, die in 1982 overleed, hadden er van 1934 tot 1966 een beenhouwerij die destijds door zoon Flor werd overgenomen. Sinds 5 januari is ze de oudste inwoonster van Lier, nadat José Brabants (106) overleed en op 7 mei bereikt Julia ook die gezegende leeftijd. Als het van haar afhangt komen daar nog heel wat jaartjes bij. "Mijn dokter, die iedere vrijdag een bezoekje brengt, zegt dat ik een uitzondering en voorbeeld voor heel Lier ben. Nog alleen wonen en zoveel doen, hij staat er versteld van. Maar het is waar: ik ben de hele dag bezig. Ik heb een mooie grote wasplaats en was ophangen is voor mij gymnastiek. En strijken doe ik ook. Elke dag kook ik ook mijn potje zelf. Mijn dochter Annie (66) had kabeljauw voor mij gekocht en ik heb er patatjes en botersaus bij gemaakt. En er een goed glaasje wijn bij gedronken. Maar kijk in mijn keuken: geen afwas hé... Nooit trouwens, want dat verdraag ik niet", voegt ze er fijntjes aan toe. "Wij gaan alleen voor haar naar de winkel, meer niet", bevestigt Flor (73), de jongste zoon van Julia. Naast Flor en Annie, zijn ook Jos (78) en Marcel (80) kinderen van Julia.

Julia is een fiere vrouw. Nog even controleren of ze er goed uitziet voor het interview.
David Legreve Julia is een fiere vrouw. Nog even controleren of ze er goed uitziet voor het interview.

Plastic

Als we in haar keuken zitten, komt het gesprek op de eetgewoonten van tegenwoordig. "Die begrijp ik niet. Ze zwieren een stuk warme vis op het bord en leggen daar koude groenten naast: kan niet lekker zijn. En al dat eten in plastic verpakt, komt bij mij niet binnen. Vlees kan niet rusten zo. Ik kan het weten want heb meer dan dertig jaar in de beenhouwerij gestaan. 's Morgens om 7.30 uur sta ik op en om 8 uur zit ik aan de koffietafel en daarna ruim ik op. Daarna begin ik aan mijn middageten, verse groenten snijden voor de soep en patatjes, een goed stuk vlees of vis en een heel klein dessertje. In de namiddag kijk ik tv of lees ik een boekje. Maar mijn grote hobby is de koers en vooral het veldrijden. De eeuwelinge is vurige supporter van Belgische kampioen Sven Nys. "Ik zie hem zo graag koersen en wind me er echt in op. Heel erg dat die jongen zijn gezin is kwijtgeraakt. Zijn vrouw kon er waarschijnlijk niet meer tegen dat hij altijd thuis kwam stijf van de modder. Ik heb hem nog nooit in levende lijve gezien maar leef met hem mee."

Zoon Flor (78) helpt Julia om haar kralen om te doen.
David Legreve Zoon Flor (78) helpt Julia om haar kralen om te doen.

Laat in bed

Ook vroeg naar bed is aan Julia niet besteed. "Het is half tien voor ik het weet. Rond die tijd word ik wel wat moe en ga ik gewoonlijk slapen. Mijn geest moet dan rusten", vertelt Julia. Ze besluit met een goede raad voor haar leeftijdsgenoten. "Veel ouderen bewegen niet meer omdat ze denken dat ze er te oud voor geworden zijn. Totaal verkeerd. Je moet net verder blijven doen zoals toen je jong was. Te veel in de zetel is niet goed. Ik zit nog drie keer per dag op mijn hometrainer, goed voor knieën en bloedsomloop", zegt Julia Van Hool.