105 jaar oud, maar tiener van hart

JULIA VAN HOOL WIL OUDERDOMSRECORD BREKEN

Julia Van Hool kruipt nog regelmatig op haar hometrainer om fit te blijven.
Foto Photo News Julia Van Hool kruipt nog regelmatig op haar hometrainer om fit te blijven.
Op 7 mei viert Julia Van Hool uit Lier haar 105de verjaardag. De vrouw is kerngezond en woont nog steeds zelfstandig. "Ik geniet nog van elke dag", klinkt het.

Julia werd geboren op 7 mei 1909, in een gezin van vijf meisjes en twee jongens. Een 'boerenfamilie' uit Putte, zo noemt ze het zelf. "Ik heb altijd op het veld gewerkt", blikt ze terug op haar jeugd, ruim 90 jaar geleden. "Toen ik vijftien was, stopte ik met school om mijn ouders op de boerderij te helpen."


In januari 1934 - om een idee te geven: dit was een jaar vóór Elvis werd geboren - trad Julia in het huwelijk. "Mijn man was beenhouwer, en ik stapte mee in de zaak. Tenminste, na een tijdje, want ik hielp ook mijn zus die kapster was." Julia zou de rest van haar leven in de beenhouwerij werken, tot haar man in 1982 overleed. En zelfs daarna bleef ze de winkel trouw, want ze hielp in de zaak - ook een slagerij - van haar jongste zoon. Toen ook hij z'n witte jas aan de haak hing, in 1991, begon Julia eindelijk aan haar pensioen.

Goede genen

"Ik heb ontzettend veel steun aan mijn kinderen", vertelt Julia trots. "Ik probeer hen zo weinig mogelijk tot last te zijn, maar toch staan ze hier elke dag. De ene doet de boekhouding, de ander zorgt voor het eten en de inkopen, ze doen de was en de strijk... héérlijk is dat. En elke drie dagen komt de dokter op bezoek, voor een controle. Maar altijd geeft die dezelfde commentaar: dat ik nog kerngezond ben, en dat mijn genen me héél oud zullen laten worden."


Het geheim van haar eeuwige jeugd? "Altijd bezig blijven", zegt Julia. "Toen mijn man en ik een zaak hadden, werkten we zeven dagen op zeven, vanaf 7 uur 's ochtends. Na 22 u was ik nóg bezig: de beenhouwerij moest blinken als een spiegel. Uitgaan was er niet bij, en lid worden van verenigingen evenmin. Zelfstandigen zoals wij konden ons die tijd niet permitteren. Nu ben ik nog altijd elke dag in de weer. Ik sta 's ochtends om 7 uur op, doe wat gymnastiek in bed om niet meteen uit bed te springen. En 's avonds ga ik met de kippen op stok: licht uit om 9 uur. Op die manier kan ik heel, héél oud worden. Ik geniet van elke dag, en ben van plan nog veel jaren van mijn gezondheid en m'n kinderen te genieten."