"Hij had dit geweldig gevonden"

KLASGENOOTJES OVERLEDEN DEMIAN (11) NAAR EFTELING DANKZIJ BENEFIET

Mama Daisy Nys met enkele klasgenootjes van Demian. "Het gemis is nog steeds gigantisch groot."
Marc Aerts Mama Daisy Nys met enkele klasgenootjes van Demian. "Het gemis is nog steeds gigantisch groot."
Zondag was de zoveelste loodzware dag voor Daisy Nys. Vaak met de tranen in de ogen werkte ze mee aan de benefiet die ze organiseerde voor de klasgenootjes van haar overleden zoontje Demian (11). "We willen zijn klasgenootjes een dagje onbezorgd naar de Efteling laten gaan, en zo toch iets positiefs koppelen aan het verlies van mijn kind."

Demian Ver Elst overleed in zijn slaap in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 mei in een jeugdherberg in Oostende. De jongen uit Lier was er op zeeklassen met het Instituut Mevrouw Govaerts uit Heist-op-den-Berg, en kreeg wellicht een epilepsieaanval. "Demian wordt door zijn klasgenootjes en juffen énorm gemist. Ik heb met hen allemaal nog een hecht contact, en wou graag iets positiefs voor hen kunnen doen. Voor deze kinderen en leerkrachten was het overlijden van Demian aan het einde van die week zeeklassen immers ook een verschrikkelijke ervaring", zegt Nys.


"Met enkele vriendinnen besloot ik daarom een foodtruckfestival te organiseren, met kraampjes vol lekkers, optredens, de nodige kinderanimatie... Naast vrienden en kennissen waren er ook enorm veel schoolkinderen aanwezig, en dat was hartverwarmend. Ons doel is om met de opbrengst de klasgenootjes van Demian een dagje naar de Winter Efteling te trakteren. Demian zou zowel het feest als die uitstap gewéldig gevonden hebben."

Er stond ook een springkasteel.
Marc Aerts Er stond ook een springkasteel.

Gemengde gevoelens

Nys lacht, maar onmiddellijk komen ook de tranen. "Ik heb het nog steeds verschrikkelijk zwaar, en besef nog altijd niet goed dat Demian nooit meer terugkomt. Het gemis is gigantisch groot", klinkt het. "Ik ben dan ook met gemengde gevoelens aan deze benefiet begonnen. Dit evenement zou niet moéten plaatsvinden, als mijn zoon niet was overleden. Dat gevoel maakt mij opstandig, maar mijn zoon is té belangrijk om hier niet te zijn. We herdenken hem meteen ook op verschillende manieren: zijn foto staat mee op het podium, en tussen de optredens door spelen we de nummers die we ook op Demians afscheidsplechtigheid speelden."

"Ik mis hem elke dag"

Ook klasgenootje Yves Torfs (12) liep met gemengde gevoelens rond op de benefiet. "Demian was al jaren mijn vriend, ik mis hem nog elke dag enorm. Daarom moést ik hier vandaag ook zijn, al doet het wel pijn. Dat is gek, want hier zijn heel veel leuke dingen te doen, maar als ik zijn muziek hoor, word ik toch steeds weer verdrietig."