"Dankzij deze helden leef ik nog"

BROERS GRZEGORZ EN SLAWOMIR REDDEN TANJA (41) UIT BRANDENDE AUTO

Grzegorz (l.) en Slawomir Didden redden het leven van Tanja Saerens.
David Legreve Grzegorz (l.) en Slawomir Didden redden het leven van Tanja Saerens.
Het stadsbestuur heeft gisteravond de broers Grzegorz en Slowomir Didden uit Lier als helden gehuldigd. Twee jaar geleden redden ze - met gevaar voor eigen leven - de Leuvense lerares Tanja Saerens (41) uit een brandend voertuig. "Net nadat we haar uit de vuurzee sleepten, ontplofte haar auto", vertellen de broers. "Dankzij deze twee helden sta ik hier nog", vertelt Saerens.

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) reikte een medaille en een oorkonde uit aan de broers en loofde hen voor hun heldhaftigheid. "Ze hebben hun eigen leven in de schaal geworpen. Grzegorz en Slowomir zijn een voorbeeld voor ons allemaal."


De broers herinneren zich die noodlottige dag nog alsof het gisteren was. "We komen samen met een vriend van ons van de luchthaven in Charleroi - we kwamen net terug van een vakantie in Polen - en rijden op de Brusselse binnenring, waar een vrachtwagen op een stilstaande file was ingereden. We zien dat een auto vuur vat en zonder één woord te zeggen, lopen we ernaar toe. We trekken de deur open en zien dat een dame letterlijk in brand staat. Dat beeld staat voor altijd op mijn netvlies gebrand."

Het zware ongeval vond plaats op 21 augustus 2015. Een truck van Colruyt reed in op drie voertuigen. Tanja was de enige overlevende.
Kos Het zware ongeval vond plaats op 21 augustus 2015. Een truck van Colruyt reed in op drie voertuigen. Tanja was de enige overlevende.

Auto ontploft

"Ik krijg haar gordel niet los. Ze kan echt alle minuten bezwijken. Ik gooi mijn T-shirt over haar gezicht. Onze vriend kan met een breekmes de gordel stuk snijden en we sleuren haar uit de brandende auto. Daarna valt ze flauw. Plots roepen alle omstaanders: 'Weg, weg'... en dan ontploft haar auto. Het was een kwestie van minuten. Wij hebben haar naar dan de ambulance gedragen, die intussen was opgedoken. Ze zweefde tussen leven en dood. Onze vriend, Jan Kiekens uit Kessel, zal in zijn gemeente gehuldigd worden. Want hij heeft Tanja mee gered", vertellen Grzegorz en Slowomir.

Filmen met telefoon

De redders zijn niet te spreken over het gedrag van de mensen die in de file stonden. "In plaats van te helpen, stonden ze daar het vreselijke ongeval te filmen. Die mensen moeten zich doodschamen", vertellen de broers.


Tanja Saerens' leven was na het vreselijke ongeval nooit meer hetzelfde, maar ze stond erop naar Lier te komen om haar redders nogmaals te bedanken.


"Mijn familie en ik hebben dat al duizend keer gedaan, maar zonder hen was ik dan ook dood. Noch de andere mensen in de file, noch de vrachtwagenchauffeur die me aanreed, deed iets. Twee andere mensen hebben het ongeval niet overleefd."

Ouders en zus

"Het is nu twee jaar geleden (het ongeval gebeurde op 21 augustus 2015, red.) maar ik denk er nog elke dag aan. Ik lag zes weken in het ziekenhuis en revalideer nog altijd. Ik heb zware letsels en ben voor de rest van mijn leven invalide. Gelukkig heb ik geen ledematen verloren, maar de brandwonden draag ik mijn leven lang mee. Mijn rechterarm kan ik nog amper bewegen. Ik heb al verschillende hobby's moeten laten vallen en ik kan maar halftijds les meer geven. Ik heb al zeven operaties ondergaan en er volgen er nog. Maar ik geef de moed niet op, want ik moet er zijn voor mijn twee zonen 14 en 12 jaar, want ik ben alleenstaande moeder."


Ook de ouders en de zus van Tanja hebben afgezien.

Trauma

"Mijn ouders hebben er een trauma aan overgehouden, want 's nachts stond de politie voor hun deur met de melding dat ik het misschien niet zou halen... Mijn papa is er vanavond niet omdat het nog steeds te emotioneel voor hem is", zegt Saerens nog.