"Blij dat baby's van toen me nog herkennen"

KINDERDAGVERBLIJF DE WITTE WOLK VIERT TWINTIGSTE VERJAARDAG

Hildegarde Raeymaekers is blij dat ze de twintigste verjaardag van kinderdagverblijf De Witte Wolk met zoveel van 'haar' kinderen kon vieren.
Foto Aerts Hildegarde Raeymaekers is blij dat ze de twintigste verjaardag van kinderdagverblijf De Witte Wolk met zoveel van 'haar' kinderen kon vieren.
Kinderdagverblijf De Witte Wolk heeft gisteren zijn twintigste verjaardag gevierd in het Lierse stadspark. "Driehonderd jongeren tussen 20 en 25 jaar die we als baby hebben opgevangen, komen vandaag terug samen", zegt Hildegarde Raeymaekers.

Hildegarde Raeymaekers heeft De Witte Wolk twintig jaar geleden opgericht in de Waterpoortstraat in Lier. "In al die jaren hebben we zevenhonderd kindjes opgevangen. We zijn ondertussen twintig jaartjes ouder en ik ben blij dat ze me nog herkennen", lacht Hildegarde. "In mijn ogen is Hildegarde nog altijd dezelfde, ik was 5 jaar en mijn zusje 3 toen wij naar De Witte Wolk kwamen", zegt Margot Debois (25). "We waren een van de eersten die ingeschreven werden en Astrid, de dochter van Hildegarde, werd mijn beste vriendin. Ik herinner me nog de zachte kussens die overal lagen, ik was er graag. Ik ben nu 25 en studeer geneeskunde en Astrid is nog altijd mijn beste vriendin", vertelt Margot.


Annabelle (16) en Viktor (20) Bes vallen Hildegarde wat later in de armen. "Zoals je ziet, hebben wij bij je goed eten gekregen...", lachen ze.

Tweede vestiging

"Het is ongelooflijk fijn en plezant om al die verhalen van 'de baby's van toen' te horen. "We zijn in 1998 begonnen als een sympathieke mini-crèche en geleidelijk aan is ons kinderdagverblijf gegroeid. Ondertussen vangen we dagelijks 65 kindjes op. Vier jaar geleden hebben we zelfs in Heist-op-den-Berg een 'witte wolk' geopend", vertelt Hildegarde. Van de 24 kinderverzorgsters zijn de meeste al vijftien jaar in dienst. Opvallend is dat er ook één man in De Witte Wolk werkt.


"Twintig jaar geleden bestond kinderopvang alleen bij crèches die verbonden waren aan ziekenhuizen. Onthaalmoeders waren er ook, maar omdat moeders steeds meer buitenshuis gingen werken, was er nood aan meer opvang. Uitzonderlijk hebben we ooit zelfs een baby van drie weken opgevangen. De meeste mama's die zelfstandig werken, nemen geen zwangerschapsverlof. Normaal komen baby's dan ook pas als ze vier maanden zijn", legt Hildegarde uit.


En dan was het tijd voor de gezellige picknick, met taart, muziek, theater, animatie en er werden vooral veel herinneringen opgehaald. De opbrengst van dit verjaardagsfeest gaat naar Het Smolder, dat onderdak en begeleiding biedt aan jonge alleenstaande moeders.