“200.000 euro of uw winkel gaat de lucht in”

BUURMAN BEDREIGT UITBATER SUPERMARK MET BOMMELDING

Supermarkt Mondial in de Frederik Peltzerstraat. De supermarkt moest door de dreigbrief sneller sluiten.
Marc Aerts Supermarkt Mondial in de Frederik Peltzerstraat. De supermarkt moest door de dreigbrief sneller sluiten.
De zaakvoerder van supermarkt Mondial in de Frederik Peltzerstraat eist 4.500 euro schadevergoeding  van zijn 66-jarige buurman. Die laatste deed begin dit jaar een valse bommelding waarin hij 200.000 euro eiste. “Een wraakactie, omdat ze me het dubbele hadden aangerekend”, klonk het. Het parket vorderde een jaar effectief.

“Voor 18.00 uur vanavond wil ik 200.000 euro cash in een plastic zak. Anders gaan zowel uw winkel als uw huis de lucht in”, stond er in de dreigbrief van februari 2018 te lezen. Die brief werd diezelfde ochtend in de brievenbus van de supermarkt gedropt. Niet veel later belde de verzender van de dreigbrief ook naar de winkel. De zaakvoerder stapte daarop naar de politie. “Die kwam toen massaal ter plaatse. De straat werd afgesloten en een bomhond doorzocht de winkel”, vertelde openbaar aanklaagster Nele Van Looy. “Uiteindelijk werd er nergens een bom gevonden.”

Telefoontje

Lang moesten de speurders niet zoeken naar de verzender van de dreigbrief. Dankzij het telefoontje kon men de beller lokaliseren. Het bleek een 66-jarige buurman te zijn. Hij werd opgepakt en gaf de feiten meteen toe. Woensdagochtend verscheen de zestiger voor de rechter. “Ik besef dat ik dat niet had mogen doen. Ik heb een zware fout begaan en heb heel veel spijt”, zei hij bij de start van zijn proces. Het parket toonde weinig medeleven: “In tijden van terreur gaat meneer dreigen met bommen. Hij zette een heel apparaat in actie en vertelt nu dat het hem spijt. Zou het hem ook spijten als hij die 200.000 euro zou hebben gekregen?”

Wraakactie

Het parket vorderde een celstraf van een jaar effectief gekoppeld aan een geldboete van 150 euro. Joël Cel, de raadsman van de zestiger, vroeg een straf met uitstel. “Mijn cliënt en zijn vrouw hebben geen auto en hangen van de buurtwinkel af om hun boodschappen te kunnen doen”, aldus de strafpleiter. “Alleen had hij het idee dat als zij aan de kassa kwamen, de kassier steeds het dubbele aanrekende. Toen hij de zaakvoerder hierover aansprak, werd hij ‘onnozelaar’ genoemd. Hierop is hij vervolgens kwaad geworden en heeft hij gedaan wat hij heeft gedaan.”

De verdediging benadrukte dat de zestiger helemaal niet de bedoeling had om het hele systeem in werking te zetten. “Hij heeft zich ook een paar keer proberen te excuseren tegenover de zaakvoerder. De ene keer werd hij wandelen gestuurd, de andere keer kreeg hij geen antwoord”, besloot meester Cel.

Schadevergoeding

De zaakvoerder vraagt een schadevergoeding van 4.500 euro. “Duizend euro voor mijn cliënt. Hij heeft heel wat angsten moeten doorstaan nadat hij te horen kreeg dat er op twee plaatsen een bom lag”, motiveerde de raadsvrouw van de zaakvoerder. “De overige 3.500 euro vraag ik voor de supermarkt. Die moest vier uur gesloten blijven, heeft producten moeten weggooien en leed imagoschade. Die dag en de dagen nadien had mijn cliënt enkele duizenden euro’s minder in kassa.”

De zestiger beloofde de schade te vergoeden. Zijn raadsman benadrukte dat zijn cliënt het financieel niet breed had en stelde een tegemoetkoming van 1.500 euro voor. Vonnis valt op 2 januari.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Hemeleers

    3500 euro schade voor sluiting van 4 uur en producten moeten weggooien. Ik zou graag eens zijn belastingaangifte zien!!!.

  • Wiske Schoeters

    Strenge straffen en geen medelijden voor iemand die zo'n bedreigingen stuurt. Zelfs al had de kassierster eens het dubbel aangerekend.

  • Filiep Lapeire

    Ja zo gaat het altijd te lui om te werken en jaloersheid alom voor diegene die veel werkt en het wat beter heeft.