Politie arresteert twee zwartwerkende illegalen, ook onderzoek naar werkgever

Mozkito
Een interventieploeg van de politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke) heeft in de Houtmarktstraat de twee inzittenden van een vrachtwagen gearresteerd na een controle. Beide personen bleken illegaal in het land te zijn, waardoor ze ook niet voldeden aan verschillende wetgevingen.

De inspecteurs zetten maandag een verdacht vrachtvoertuig aan de kant voor een verkeerscontrole. Bij de identiteitscontrole bleek geen van beide inzittenden te beschikking over een geldige verblijfsvergunning. De ene bleek afkomstig te zijn van Sierra Leone, de andere van Ivoorkust. Reden genoeg om het duo over te brengen naar het commissariaat.

Een inspecteur van de Rijksdienst Sociale Zekerheid werd ter plaatse gevraagd voor het verhoor, aangezien hun activiteiten in strijd zijn met verschillende regelgevingen. Het arbeidsauditoraat Brussel startte vervolgens een onderzoek naar de werkgever voor zowel het tewerkstellen van personen zonder geldig verblijfsrecht als voor zwartwerk. Daarnaast kregen beide personen van de dienst Vreemdelingenzaken het bevel om het grondgebied te verlaten. Bovendien kreeg een van de twee een inreisverbod van twee jaar opgelegd.

Als de feiten bewezen worden, kan de arbeidsauditeur de betrokken werkgever correctioneel dagvaarden of een minnelijke schikking voorstellen. De boete in dat laatste geval ligt tussen de 4.800 euro en 48.000 euro. Voor de correctionele rechtbank liggen de boetes een pak hoger: tussen de 9.600 euro en 96.000 euro. Mogelijk kan er ook een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar worden uitgesproken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.