Ontruiming Civiele Bescherming veroorzaakt onrust

Gebouwen Liedekerkse eenheid worden leeggemaakt

Kledij met daarop het logo van de Civiele Bescherming wordt om veiligheidsredenen vernietigd
RV Kledij met daarop het logo van de Civiele Bescherming wordt om veiligheidsredenen vernietigd

Het sluiten van de Liedekerkse eenheid van de Civiele Bescherming komt nu heel dichtbij. De nog aanwezige personeelsleden worden daar nu bikkelhard mee geconfronteerd tijdens het leegmaken van de gebouwen en de opkuis van magazijn. Er heerst onbegrip over het weggooien van materiaal.

Officieel zal de Liedekerkse eenheid de laatste keer geopend zijn op 31 december. Toch is naar aanleiding daarvan nu al gestart met de ontruiming van de gebouwen. “Een magazijnier is al twee weken bezig met het verzamelen en inventarissen van het materiaal dat naar de eenheid in Brasschaat wordt overgebracht”, klinkt het bij een personeelslid dat anoniem wil blijven. “Maar wat we niet begrijpen is dat een gedeelte van het materiaal nog ongebruikt is en gewoon vernietigd wordt. Zo moeten de koppelstukken van de brandslangen verwijderd worden: de slangen gaan naar de verbrandingsoven en de metalen koppelstukken worden verkocht. Kledij wordt ook vernietigd, net als een grote hoeveelheid rubberen laarzen. Van die laatste zitten een hele voorraad nog in de verpakking. Ook waadpakken, die 200 euro 't stuk kosten en waarvan de dozen nog dicht zijn, worden verbrand. De bedden en kasten in de slaapkamers moeten ook uit elkaar gehaald worden en alle leden van de verschillende ploegen zullen dus bij elkaar moeten slapen op één verdiep. Die meubels gaan vermoedelijk wel richting Brasschaat. Onze eenheid moet dicht om besparingsredenen, maar ondertussen wordt splinternieuw materiaal weggegooid.”

Johan Boydens, waarnemend bevelhebber van de eenheid, nuanceert dat verhaal. “Het klopt dat we dagdagelijks bezig zijn met het verzamelen van materiaal dat we in Brasschaat kunnen gebruiken”, zegt hij. “Nieuwe of ongebruikte kledij verhuist ook naar daar. Gebruikte kledij mag volgens de voorschriften niet aan nieuwe mensen worden gegeven. Als daar dan ook nog eens het logo opstaat van de Civiele, dan moeten die uniformen vernietigd worden. Bij huiszoekingen in het kader van terrorisme werd immers al kledij met ons logo op teruggevonden. Kledij dat niet voorzien is van een logo krijgt een nieuwe toekomst. Mogelijk gaan deze zaken naar de Dienst Vreemdelingenzaken. Er zijn helaas ook ongebruikte slangen, maar die zijn maar tien jaar houdbaar omdat ze verslijten door de jaren. Het gaat om een voorraad reservemateriaal. De koppelstukken hebben nog een waarde en worden verkocht, de slangen gaan weg. Ladders worden bijvoorbeeld ook verkocht. De laarzen werden lang geleden aangekocht ten tijde van de kippenpest, maar omdat er geen stalen zool aanwezig is mogen we die nu niet meer dragen. Die hele voorraad ongedragen laarzen is er nog, maar daar zal dus ook een oplossing voor worden gezocht. Kortom, alles wordt momenteel zoveel mogelijk gesorteerd. Het is de bedoeling dat de overheid er nog zoveel mogelijk aan kan verdienen, en er tegelijkertijd zo weinig mogelijk wordt weggegooid.” Alles met nog een restwaarde zal door Fin Shop geveild worden. Enkel versleten materiaal, goederen die 'over datum zijn' of een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid wordt dus verenietigd. 

Dozen vol ongebruikte laarzen die door de regelgeving niet meer gedragen mogen worden
RV Dozen vol ongebruikte laarzen die door de regelgeving niet meer gedragen mogen worden
Ongebruikte slangen zijn hun houdbaarheidsdatum voorbij
RV Ongebruikte slangen zijn hun houdbaarheidsdatum voorbij
De eenheid sluit eind dit jaar de deuren
Mozkito De eenheid sluit eind dit jaar de deurenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.